De'ale scolii

Societatea germana

Am fost placut surprins in primul rand de infrastructura din Germania. De exemplu pentru un om care pentru a ajunge la serviciu schimba doua autobuze, daca unul intarzie, il pierde pe celalalt. Toate vin la timp, toate sunt curate, toate sunt noi, toate sunt comode, strazile sunt fara gropi (trotuarele de la marginea orasului mai au cate una mica), sunt legaturi cu toate localitatile. Autostrazile din Germania leaga toate orasele si sunt cea mai rapida cale de a ajunge dintr-un oras in altul.

Societatea are grija de oameni, pornind de la curatenie, la locuri de munca, la facilitati de transport, la grija pentru mediu. Totul aici se recicleaza. Orice sticla de plastic pe care o ai in casa o duci la supermarket si ai o masina care introduci sticlele si-ti da 0.25 /0.15 EUR pe sticla. Gunoiul trebuie departajat: hartie, sticla, plastic, altele. Alimentele pot fi chiar mai ieftine decat in Romania. Cele mai ieftine supermarketuri sunt Aldi, Lidl, Plus, Penny. In schimb sunt foarte scumpe, bauturile si tigarile.

Concluzia: E greu pentru un roman sa se integreze aici, dar nu imposibil. O sa fii surprins de liniste, de raceala, de stilul de viata diferit. Important e sa stii limba. Recomand tuturor sa invete putina germana inainte de a veni aici. Daca doriti ceva cu adevarat obtineti. Daca doriti sa va faceti prieteni, va faceti chiar si printre germani. S-ar putea ca la inceput sa fiti mai atasati de alti straini, decat de germani. Dar poate fi si invers!

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit