De'ale scolii

Tot mai multi rromi traiesc in Berlin

Tot mai multi rromi veniti din Romania se cazeaza in caminele pentru azilanti din Berlin, unde primesc mancare precum si diverse articole pentru igiena corporala. Un grup de aproximativ 90 de rromi, dintre care 50 sunt copii, s-au mutat la sfarsitul saptamanii trecute la centrul de primire pentru azilanti din oraselul Spandau.

Ei au ales sa se mute aici dupa ce au plecat din biserica St Marien-Liebfrauen din districtul berlinez Kreuzberg. Desi nu sunt foarte multumiti de conditiile de igiena din locuinte, rromii spun ca nu se gandesc sa plece din Berlin, pentru ca viata de acolo e mult mai buna decat cea din Romania. Totusi, rromii nu beneficiaza de prea multe drepturi. Pentru ca se afla la Berlin in mod oficial ca turisti, ei nu pot solicita asistenta sociala.

Oficialii din Berlin sunt ingrijorati de numarul tot mai mare de tigani din Romania care vin in oras. Totodata autoritatile se tem pentru sanatatea copiilor care dorm de multe ori afara si au declarat ca incearca sa ia masuri in acest sens. Tiganii au primit o garantie de ramanere in caminul din Spandau, administratia pentru problemele sociale urmand sa decida ce se va intampla pe mai departe cu familiile de rromi. Pentru fiecare tigan din camin sunt necesare costuri zilnice de 18-20 de euro iar ambasada Romaniei refuza sa plateasca pentru acestia.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit