De'ale scolii

Trenuri, autobuze: cat costa transportul in Germania

Autobuzul. De exemplu, in Cottbus, un bilet de autobuz normal pentru o cursa te costa pe ruta obisnuita aproape 1,20 Euro. Tarifele sunt calculate dupa un sistem de impartire pe zone, cu cat traversezi mai multe zone cu atat este mai scump biletul. Abonamentul lunar pe o ruta, 45 de Euro. Un prieten de-al meu si-a luat un abonament iar, domnul amabil de la ghiseu l-a avertizat ca abonamentul este foarte scump si ca ar fi mai convenabil sa-si fac unul pe tot anul, ca sa economiseasca aproape 50% din cost.

In autobuze exista stickere, care anunta amenda in caz de calatorie "la negru". Sunt postate doua bancnote de 20 de Euro (amenda e 40), cu un mesaj care mi s-a parut foarte amuzant si care tradus ar suna cam asa:
"Draga calatorule, 40 de Euro sunt o gramada de bani. Conform legislatiei in vigoare, daca va depistam fara bilet, asta-i amenda care trebuie platita. Cumparati-va mai bine ceva frumos de banii astia. Va faceti Dvs. o placere, si ne scutiti si pe noi de o treaba neplacuta".


Trenul. E adevarat ca Deutsche Bahn ofera si o multime de carduri de reducere, pe care platesti o suma fixa la inceput de an, apoi ai reducere de 25 sau 50 la suta la biletele cumparate. Se merita, daca esti un calator frecvent cu trenul. Exista Landticket cu care ai voie sa calatoresti doar in landul de unde ai cumparat biletul respectiv. Costa 28 de Euro si pot calatori 5 persoane maxim. Un bilet normal de tren de la Cottbus la Berlin costa 13 Euro.


0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit