Pe langa ca ocupa locul trei in topul celor mai mici tari din lume, San Marino este si cea mai veche republica din lume. Data oficiala a infiintarii este 3 septembrie 301, insa constitutia actuala a fost adoptata in anul 1600. In cei 1.700 ani de istorie ai sai, republica San Marino a rezistat eroic multor incercari externe de marire a teritoriului. Acum, exploateaza din plin bogatia, in beneficiul sau, dar si spre bucuria turistilor.
Potrivit legendei, cu 1700 de ani in urma, un cioplitor de piatra crestin a fugit de persecutia anticrestina a imparatului Diocletian din Dalmatia si a infiintat, la poalele muntelui Titanos, o comunitate crestina. Ulterior, acesteia i s-au alaturat pastorii si agricultorii din zona. In onoarea acestuia, locuitorii si-au numit tara Terra San Marino, ulterior Orasul Liber San Marino, redenumit apoi Republica San Marino. Din 1243, forma de guvernare a ramas aproape neschimbata, tara fiind condusa de un consiliu general, in frunte cu doi Capitani Reggenti.
Streit um Revolution im Weitsprung – Abschied vom Absprungbalken
Acum 22 de minute
4 comments:
cu siguranta San Marino nu e "cel mai vechi stat din lume". e cea mai veche republica, nu cel mai vechi stat! ce zici de Egipt, unificat in jurul anului 3100 i.Hr., "înzestrat cu o administrație, o fiscalitate, o justiție și o armată comparabile cu cele ce-au luat naștere mai apoi în țările de pe toate continentele, înainte și după era noastră."
De unde stii despre Egipt? Istoria e relativa si in lipsa inscrisurilor sau a altor probe materiale e dificil de stabilit.
Ai dreptate, voiam sa scriu despre republica.
"Istoria e relativa" e o afirmatie indrazneata, dar nu asta e ideea. Filosofia istoriei e
un subiect interminabil.(Ce este istoria, ce intelegi prin istorie, cum au privit altii studiul
istoriei, este istoria relativa sau interpretarea evenimentelor istorice e relativa,
in ce masura poate fi un istoric obiectiv s.a.m.d).
Bineinteles, ti-am dat o data relativa, nu ai cum sa spui ca Egiptul a fost fondat in anul cutare
ziua cutare, dar poti aproxima avand o marja de eroare de cateva sute de ani
(am zis "in jur de ...").
Probe materiale exista, sunt o gramada te situri arheologice, exista si datarea cu C14,
Manethon ne-a lasat si el o lista cu dinastiile egiptene, Herodot a scris despre ei, etc. Iti poti forma totusi o idee despre perioada istorica a aparitiei statului. Plus ca studierea istoriei Egiptului Antic nu se limiteaza strict la sursele de pe teritoriul acestuia.
P.S. Trebuie schimbat titlul textului.
Trimiteți un comentariu