De'ale scolii

Despre vinul de la Mosel: Hieronimi

Am fost la crama Hieronimi pe 18 iulie. Ghid ne-a fost o domnisoara care era a 6 a generatie de vinari.
Hieronimi este astazi o companie foarte mare cu peste 120 de locuri de vie. Crama are o capacitate de stocare de 2.000.000 de litri! Poate procesa 450000 litri de vin pe an (sunt 10 tancuri de procesare din inox a cate 45000 litri).

Via la Mosel este plantata pe dealuri astfel incat razele soarelui cad exact la 90 grade pe planta de vie. Raul Mosel actioneaza ca o oglinda astfel incat mai aduna si el raze ale soarelui.

Specialitatea de vin cea mai celebra este riesling-ul.

Parintii mei au degustat astfel:

  1. Un vin sec din 2007: RIESLING HOCHGEWÄCHS QbA, Alcool 13,0%, Zaharuri 8,2 g/l Minerale 7,8 g/l
  2. Un vin demisec alb din 2006: RIESLING SPÄTLESE – Cochemer Goldbäumchen, Alcool 10,5% Zaharuri 14,9 g/l Minerale 6,4 g/l
  3. Vinul de masa din 2007.
Au fost multumiti cu toate. Au cumparat si cate o sticla din fiecare. In plus au mai luat si un vin "mit Prädikat": 2005 RIESLING AUSLESE – Cochemer Goldbäumchen, Alcool 9,5 % Zaharuri 60,3 g/l Minerale 6,6 g/l

Culesul strugurilor incepe in octombrie si pentru sortimentele speciale de Eiswein se face chiar si la -4 grade.

Vinul de inalta calitate de la Mosel nu se face cu adaos de zahar. Fermentatia dureaza cam 4-6 saptamani. Aici zaharul din struguri se transforma in alcool si bioxid de carbon.

Spre deosebire de alti vinari aici nu se amesteca strugurii din diferite parcele (asta la vinurile de inalta calitate). In decembrie au deja "vin tanar". Acesta se trage in butoaie sa se invecheasca.

Crama poate imbutelia, eticheta si impacheta circa 3000 - 3500 sticle pe ora.

Preturile sunt de la 2 EUR la foarte mult. Depinde de vin.

Sucurile de struguri au foat albe si rosii si au fost foarte bune.

1 comments:

Anonim spunea...

Parintii tai au degustat vinuri bune.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit