In mod sigur nu culoarea :) De fapt au in comun faptul ca se coc la domiciliu. Acest lucru le distinge de castravete sau de citrice.
De ce unele fructe se incretesc si se strica in timp ce altele devin "mai bune cu timpul"?
Bananele se coc acasa. Daca la inceput sunt verzi, grele si nu tocmai dulci, in timp ele devin mai galbene, mai dulci si mai usoare. La fel se intampla si cu perele.
Dar castravetele, citricele, fructele de padure nu au aceasta proprietate. Mai mult, daca le pastram mai mult timp ele pierd din calitate, se strica.
Exista un hormon al plantelor Ethylena care joaca un rol important in maturizare. Unele se maturizeaza inainte de cules altele se maturizeaza dupa culegere. Acest hormon este folosit si in procesele industriale de maturizare.
Nu tineti la un loc banane cu citrice. In timp ce primele se vor coace, celelalte se vor distruge mai repede. Bananele produc Ethylena care le strica pe celelalte.
32 comments:
Dap ...toate sunt copate in cuptoare si ionizate ..c.el putin 90% din ce avem noi pe piata!
Iubesc rosiile crescute in gradina bunicii. Imi place gustul lor. Simti ca mananci rosii, nu iarba. De abia astept sa vina vara sa mananc multe rosii
Woow! Chiar nu stiam! Deloc natural ce zici tu, poate vor aparea pe piata banane aco, sa manancam sanatos
Nu stiam aceste lucruri, dar am sa le retin.Stiam ca bananele se culeg mai verzi, doar pentru a sta in magazin mai mult, nu pentru ca asa este normal.
De banane stiam ca nu tin mult, dar nu stiam exact cauza, daca stau sa ma gandesc si perele la fel, si alea se strica imediat (3-4 zile) daca nu le mananci.
In ziua de azi nimic nu mai gasesti sa fie natural.
Dap.. stiam de acel hormonu al plantelor (Ethylena). Foarte frumos blog ! Numai bine
Stiam ca au proprietatea asta, dar nu cunosteam de cine e data si de ce nu o au si celelalte fructe.
Adică dacă țin o banană lângă un castravete, se strică ambele? Wow. E bine de știut :D
Interesant lucru. Este bine de retinut aceste detalii, pentru a depozita aceste fructe in acelasi recipient.
Nu prea mai gasesti fructe sau legume crescute natural. Toate sunt crescute cu ajutorul chimicalelor. Nu stiam acest lucru. Este foarte interesant ce ai postat.
Despre hormonul Ethylena am invatat in liceu :D Pacat ca nu prea se mai gaseste nimic sanatos pe piata.
Singurele fructe/legume 100% naturale sunt doar alea plantate de tine în propria grădină, de restul nu poți fi sigur, din păcate. Oricum, interesantă informație.
E impresionant cum canta!
de obicei cumparam bananele mai verzi si in cantitati mai mari pentru ca stiam ca se coc acasa si devin extrordinar de bune. dar de la o vreme chiar si bananele au un gust schimbat...
au mai aparut de ceva timp pe piata asa zisii cartofi fainosi, care nu pot fi fierti, nu pot fi prajiti, pot fi doar cumparati. sunt clar facuti artificial pentru ca au aspectul unui burete, dupa ce sunt taiati merg storsi si contin foarte multa zeama.
Un articol foarte util. Si eu aveam obiceiul de a pastra toate fructele intr-un singur cos pentru fructe. De acum am sa fac o partajare.
Oricum azi nu mai este nimic care sa fie bio complet chiar daca sunt descrise drept bio !
Bine de stiut! In plus, nu e bine sa tinem bananele in frigider ca devin nesanatoase.
Stiam ca pe piata asa se intampla cu multe, mai ales cu bananele care sunt din import. Si cu capsunile din extra sezon e asa si etc. Unele fructe se comporta asa in mod natural, nu neaparat datorita procedeelor si produselor chimice. De exemplu rosiile pe care le culeg din gradina cu coada se coc in casa.
Foarte adevarat....Frumos postul!
deci chiar nu stiam! mersi de info!
ioi chiar nu stiam ca au atata fructele astea
vitamine :)
Nu se mai gasesc legume sau fructe ca acum 10 ani. Nu stii ce sa mai dai copiilor sa manance sanatos :(
am retinut :)
vitamine :)) sunt foarte sanatoase :D
e bine de stiut :)
se mananca :P :))
oricum nici nu este indicat sa le ti mult...
nu stiam toatelucrurile astea.chiar interesant articolul
Foarte interesanta informatia! Multumim penru ea! :)
Trimiteți un comentariu