De'ale scolii

Boli in Germania si in alte tari

Germanii se plang de dureri de spate, alte popoare sufera din cauza sindromului de SFC... Exista cumva o harta a bolilor specifice fiecarui popor?

Durerile de spate sunt cea mai raspandita afectiune medicala din Germania. Conform statisticilor, fiecare al treilea adult sufera din aceasta cauza. Sa se afle la baza bolii un defect genetic specific poporului german? Dr. Markus Nöthen, coordonator al Institutului de Genetica Umana de la Universitatea din Bonn explica: "In cazul acestor afectiuni medicale mostenirea genetica joaca un rol mult mai mic decat in cel al bolilor genetice clasice."

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Aceste modificari genetice pot fi transmise generatiilor viitoare, iar gruparile de popoare cu risc ridicat de mutatie genetica sunt cunoscute oamenilor de stiinta. In schimb, in ceea ce priveste bolile ce par a avea o rata mai mare de aparitie la unele popoare nu exista aproape deloc date statistice. Fapt confirmat si de dr. Norbert Kohnen de la facultatea de medicina a universitatii Düsseldorf. "In timpul unei misiuni in Filipine am vazut ca fiecare al treilea s-a plans de oboseala si a cerut vitamine. La inceput le-am dat vitamine, dar mai tarziu am constatat ca de vina erau conditiile de viata: porcii beau apa din recipientele in care oamenii isi spalau vasele."

Apa era contaminata, iar oamenii aveau viermisori - din cauza aceasta aveau permanent senzatia de oboseala. Un fenomen ciudat a mai fost constatat in Nepal, adauga dr.Kohnen. Acolo, oamenii sunt convinsi ca umflaturile pe picioare sunt semne clare de boala: "Au fost examinate picioarele mai multor pacienti si nu s-au constatat niciun fel de umflaturi sau inflamatii. In schimb toti acei oameni tuseau, dar nu pentru ca erau bolnavi, ci pentru ca asa facea toata lumea."

Poate ca nici germanii nu au dureri de spate mai puternice sau mai dese decat alte popoare, dar dau prea multa atenţie acestui simptom. O harta a bolilor specifice fiecarui natiuni nu exista si nici nu poate fi facuta. In cele mai multe cazuri, superstitia populara este de vina.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit