De'ale scolii

De unde vin numele planetelor?

Soarele
Apollo era in mitologia greaca si romana zeu al luminii soarelui, al muzicienilor si poetilor. Soarele ca obiect se numea in mitologia greaca Helios.

Mercur
Pentru ca Mercur se invarteste atat de repede in jurul Soarelui, romanii l-au numit dupa zeul mesager. El era curier in ceruri, zeu al negotului, hotiei, al calatorilor pe mare si pe uscat. In mitologia greaca, Mercur este similar cu Hermes.

Venus
Venus este zeita romana a iubirii si a frumusetii. In mitologia greaca numele ei este Afrodita.



Pamantul
Vine de la cuvantul latinesc "pavimentum" care inseamna pamant, tarana.

Marte
Marte este zeul roman al razboiului si tatal lui Romulus si Remus. In mitologia greaca este Ares. Numele celor 2 luni ale lui Marte sunt legate tot de razboi. Phobos inseamna frica si Deimos inseamna panica.

Jupiter
Era considerat zeul luminii si al tunetului. In mitologia greaca el este Zeus si era seful tuturor celorlalti zei.

Saturn
Era tatal lui Jupiter si zeu al sadirii si al recoltelor. In mitologia greaca el este Cronos, desi ca semnificatie se potriveste mai mult cu Demetra.


Uranus
Era zeul intregului cer, tata al lui Saturn si bunic al lui Jupiter.

Neptun
Era zeul marilor si al oceanelor. I s-a dat planetei acest nume de la culoarea ei albastra. In mitologia greaca Poseidon era zeul marilor si al oceanelor.

Pluto
Era zeul care facea regulile in lumea mortii. Este un nume potrivit pentru cea mai intunecata, rece si departata planeta din sistemul nostru solar. In mitologia greaca este zeul Hades. Luna lui Pluto, Charon, are legatura tot cu lumea mortii. Charon este numele luntrasului care trece pe cei morti peste raul Styx, raul care delimiteaza lumea celor vii de lumea celor morti.

Luna
Si-a luat numele de la zeita Diana care mai este cunoscuta si sub numele de Luna. Ea era zeita luminii data noaptea de Luna si sora geamana a lui Apollo. In mitologia greaca ea este Artemis. Luna ca obiect, era numita in mitologia greaca Selena.

4 comments:

Anonim spunea...

super

Anonim spunea...

Exact ce-mi trebuie atat cat imi trebuie, multumesc mult!

Anonim spunea...

DE CE Tot intra rahatul ala de czech airlines

Unknown spunea...

Exact ce imi trebuia !!!

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit