De'ale scolii

Azteci

Aztecii au fost membrii uneia dintre ultimele mari civilizatii native din America. Ei au creat un imperiu urias in America de Sud si Mexic, in timpul secolului al XV-lea. Inceputul puterii aztecilor a avut loc in secolul al XIV-lea, cand au construit orasul Tenochtitlan pe o insula pe care se afla acum Mexico City. Ei au creat marele imperiu prin cucerirea oraselor vecine, extinzandu-se spre sud si est.

Poporul

Conducatorul aztec a fost primul imparat care se baza pe o clasa a razboinicilor pentru apararea si extinderea imperiului. Urmatorii ca importanta erau preotii. Oamenii de rand erau agricultori, negustori, mestesugari si sclavi. Existau gradini plutitoare (numite chinampas) pe lacul Texcoco, care inconjura Tenochtitlan-ul. Porumbul, legumele si bumbacul erau cultivate, iar curcanii si cainii erau mancati. Aztecii au fost printre primii oameni de pe Pamant, care au folosit boabele de cacao pentru a produce ciocolata. Interesant este ca aceste cuvinte, "tomato" (rosie) si "avocado", provin din limba azteca.



Templele pierzaniei

Principala cladire religioasa a fost Marele Templu de la Tenochtitlan, o piramida de piatra cu altare de sacrificiu in varf. Fiecare conducator a construit un templu si mai mare si mai impresionant in acelasi loc. Templul a fost reconstruit de sase ori. In imagine vedeti templul care inca mai exista la cativa kilometri de Mexico City.

Cuceriti de o legenda

Imperiul aztec a atins apogeul cand Montezuma al II-lea a devenit imparat in 1502 si a construit un palat vast. Sub domnia sa, imperiul s-a extins, cuprinzand Mexicul, de la est la vest. In 1519, o armata de spanioli si marinari, condusi de Hernan Cortes, au ajuns in Mexico. Multi azteci, inclusiv Montezuma, au crezut ca Cortes este legendarul zeu Quetzalcoatl si i-au intampinat prietenos. In 1521, armata lui Cortes a distrus complet Tenochtitlan, iar Cortes a fost numit guvernator al Mexicului.

Sacrificiu uman

Religia era foarte importanta pentru azteci. Ei venerau multi zei- al razboiului, al ploii, al Soarelui, al vantului- si practicau sacrificii umane, pentru a castiga bunavointa zeilor lor. Prizonierii luati in timpul bataliei erau ucisi de catre preoti. Ei scoteau inimile inca batande ale prizonierilor sacrificati, folosind cutite ceremoniale, facute din pietre foarte ascutite. Sangele era folosit la spalarea statuilor zeilor.





Zei azteci
Zeii principali ai aztecilor erau Quetzalcoatl, Huitzilopochtli si Tezcatlipoca.
Quetzalcoatl inseamna "sarpele cu pene", simbolul acestui zeu fiind un sarpe inaripat. Intruchipa marea, oceanul si cerul in timpul noptii.
Huitzilopochtli insemna "vrajitor pasare musca". Numirea zeului vine, ca si la cel precedent, de la simbolul sau, pasarea musca. Lui i se atribuia instituirea jertfelor omenesti.
Tezcatlipoca, numele celei de-a treia zeitati principale a mexicanilor, inseamna ,,oglinda fumegand" si se refera la calitatea sa de zeu solar. Dar, in vreme ce el reprezenta soarele din timpul iernii, "fratele" sau, Huitzilopochtli, reprezenta soarele din timpul verii si cand murea fratele sau, el ii tinea locul. Era conceput ca zeu al dreptatii si cel care distribuia pe Pamant binele si raul.





Stiati ca...

... aztecii foloseau doua calendare? Foloseau calendarul solar, divizat in 18 luni si un calendar sacru (imagine).
... chiar si astazi, ca o continuare a traditiei, vulturul si sarpele apar pe toate bancnotele mexicane?
... aztecii au transformat o mica zona mlastinoasa intr-un vast si puternic imperiu in mai putin de doua secole?


2 comments:

Anonim spunea...

Foarte interesante informatii. Tine-o tot asa.

Marius spunea...

Super articol!

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit