De'ale scolii

4 milioane de germani nu scriu si citesc mai bine decat un copil din ciclul primar

Invatamantul primar obligatoriu a fost introdus de abia in 1900, cu scopul de a eradica analfabetismul, insa acesta nu a disparut nici in secolul 21. Pe plan mondial, exista in jur de 860 de milioane de adulti analfabeti. Astazi este ziua alfabetizarii. In prezent exista putine persoane in Germania care nu stiu nici macar sa se semneze, insa numarul celor care nu scriu si citesc mai bine decat un copil din ciclul primar se ridica la aproximativ patru milioane de persoane, estimeaza Peter Hubertus.

Majoritatea acestora provin din medii sociale defavorizate sau din familii de imigranti, dar au trecut prin scoala germana. Se pare ca scolile germane nu reusesc sa le ofere tuturor elevilor cunostintele elementare. In acelasi timp, elevii slabi sunt, in general, extrem de frustrati de activitatea scolara in ansamblu.


Cum se poate fi consolidata comunicarea cu tinerii analfabeti sau semi-analfabeti ? Peter Hubertus incearca sa-i atraga prin intermediul hobbyurilor acestora si al intereselor specifice varstei, precum muzica si moda, care devin temele cursurilor de alfabetizare. Uneori, asociatia lui Hubertus reuseste chiar sa aduca o vedeta din muzica germana in salile de curs, iar invatatul pare sa devina mult mai usor daca un star indragit sta la catedra chiar si pentru putin timp. Deficientele in ceea ce priveste scrisul si cititul trebuie sa fie identificate cat mai devreme.

1 comments:

muzica noua spunea...

Cred ca un recensamant facut in Romania ar scoate la iveala statistici mult mai dramatice,daca in Germania strainii au probleme,la noi datorita sistemului precar de invatamant e dezastru,multi romani nu stiu nici sa scrie nici sa citeasca corect

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit