De'ale scolii

Cea mai lunga autostrada din lume

Cea mai lunga autostrada din lume este Pan - American, a carei lungime depaseste 24.000 km. Aceasta incepe in Alaska (la marginea nordica a continentului american) si continua (cu o intrerupere la mijlocul continentului) pana in Brazilia. Este cea mai lunga autostrada din lume care uneste de la un capat la celalat Alaska cu Chile. Soseaua detine si un act care sa ateste faptul ca este cea mai lunga autostrada din lume: locul in Guinness World Records.

In sec. XIX planul initial se referea la construirea unei cai ferate panamericane, insa ulterior a fost preferat proiectul unei cai rutiere, care in limba spaniola a primit numele de Carretera Interamericana. Autostrada a fost extinsa de statul American in anul 1942, gratie construirii autostrazii Alaska, proiect strategic care a fost terminat in cateva luni. In cazul unei invazii japoneze, autostrada ar fi facilitat apararea militara a celui mai nordic stat american.

Pentru a admira privelistile care se intind de o parte si de alta a autostrazii, calatorii au de platit cu varf si indesat. Frigul, arsita, ploaia, drumurile blocate si taxele de drum foarte piperate nu lasa o impresie finala tocmai placuta, dar chiar si asa marea aventura ii atrage pe curiosi.



0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit