De'ale scolii

Poate fi hranita populatia mondiala? Cum va arata agricultura in viitor?

Poate fi hranita populatia mondiala care este in continua expansiune? Cum va arata atunci agricultura in viitor? In dezbaterile pe aceasta tema se confrunta fermele mici cu cele mari, traditia cu tehnologia de varf.

"Daca avem intr-o parte un miliard de oameni care nu-si pot permite o alimentatie sanatoasa, iar in alta parte un milard de oameni supraponderali, atunci ceva nu este in regula cu sistemul nostru agrar. El nu va fi in masura sa hraneasca oamenii in viitor intr-un mod civilizat. E limpede ca trebuie sa modificam sistemul, iar acest lucru pare sa fie inteles incet si de consumatorii obisnuiti", a declarat Janice Jiggings de la Institutul international pentru mediu si dezvoltare.

Globalizarea a acaparat de mult si agricultura. Furajele pe baza de soia, cu care sunt hranite in Europa vitele, provin de peste Ocean, cel mai mult din Argentina. Iar animalele nu au vazut in viata lor o pasune, ele fiind crescute in hale in care hranirea si mulsul lor pot fi efectuate mai usor. Aceasta forma a agriculturii industrializate este practicata atat in dauna animalelor cat si a climei, subliniaza Susanne Gura, expert agronom.

Eu cred ca animalele trebuie sa pasca pe pasune si nu sa fie hranite cu graunte. Pasunile sunt extrem de importante pentru clima, deoarece ele sunt unul din principalii factori de reducere a bioxidului de carbon de pe planeta. Deviza tarilor puternic industrializate a fost de a obtine o productie sporita cu o forta de munca redusa. Astfel s-au format marile ferme care nu pot supravietui decat cu ajutorul pesticidelor, al tehnologiei corespunzatoare, si al unor terenuri agricole imense.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit