De'ale scolii

Astazi se implinesc 200 de ani de la moartea lui Joseph Haydn

Astazi se comemoreaza 200 de ani de la moartea lui Joseph Haydn. Compozitorul austriac este unul dintre cei mai de cunoscuti artisti ai secolului al 18-lea. S-a remarcat in aproape toate genurile muzicale.

Joseph Haydn s-a nascut pe 31 martie 1732 in satul Rohrau, la est de Viena. El s-a nascut intr-o familie modesta, avand 1i frati, iar talentul sau muzical iesit din comun a fost descoperit de directorul scolii din sat, cand Haydn avea sase ani.

Cu doi ani mai tarziu, compozitorul vienez Johann Georg Reutter l-a luat pe copil la Viena, oferindu-i posibilitatea de a canta in capela catedralei Sf. Stefan. In adolescenta Haydn a fost nevoit sa paraseasca acest cor de baieti. Mai tarziu, a devenit elevul compozitorului Nicola Porpora. Primul nobil care l-a sprijinit a fost Joseph Freiherr von Fürnberg. Ulterior, Haydn a devenit directorul muzical si "compozitorul de camera" al contelui de Morzihn. Inovatiile lui Haydn au influentat si inspirat generatii intregi de muzicieni

Inainte de a implini 30 de ani, muzicianul a fost angajat la Eisenstadt de catre printul Paul Anton Esterhazy de Galanta, unul dintre cei mai bogati aristocrati. Deja la inceputul anilor 90 ai secolului al 18-lea, Haydn era o vedeta de rang european. Dupa moartea protectorului sau, Joseph Haydn s-a mutat la Viena, de unde a facut prima sa calatorie in Anglia. Acolo el era deja o celebritate. Simfonia Nr. 74 fusese chiar publicata de o editura engleza.

Joseph Haydn s-a stins din viata in anul 1809. Marele compozitor a fost subestimat, stind in umbra lui Mozart si Beethoven, pe care i-a influentat insa considerabil.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit