De'ale scolii

Concursul de matematica Cangurul

Si anul acesta se desfasoara pe 19 martie 2009 (aici in Germania) concursul de matematica Cangurul la care am fost si anul trecut.

Se dau probleme cu mai multe raspunsuri si trebuie sa alegi raspunsul corect. Unele probleme se iau prin incercarea raspunsurilor date, altele prin calcul. La concurs sunt numai probleme de logica.

La data de 19 martie se va tine faza pe scoala (fiecare scoala isi organizeaza o etapa) si de la mine din clasa merg 6 copii. Si eu sunt unul dintre ei. O sa fie putin cam greu pentru ca se vor da 30 de probleme intrun timp de 75 de minute. Maximul de puncte este, ca de obicei, 152 de puncte, iar cine reuseste este "regele". Anul acesta este mai usor pentru ca vor fi probleme pentru clasele 5 si 6, iar cele de clasa a 5 a sunt mai usoare.


Mai jos va arat o problema pe care am rezolvat-o anul trecut, dar multi copii de clasa a 5 a nu au facut-o:

Fie a, b, c, d, e cinci cifre diferite. Daca a+a+a = c, b+b+b = d si c+d = e atunci e= a) 0 b) 2 c) 6 d) 8 e) 9
Cine stie raspunsul?

4 comments:

Dobroi Radu spunea...

Si la noi la scoala se desfasoara concursul, dar cum nu sunt bun la matematica prefer sa nu ma duc :)

Anonim spunea...

raspunsul e 9

Unknown spunea...

@Anonim: Corect! Se vede ca se obtine 3a=c, 3b=d si 3a+3b = e. Deci e este suma a doua numere divizibile cu 3. Deci e nu poate fi decat 9.

Unknown spunea...

@Radu: Poti sa mergi doar ca sa te testezi. Aici copii merg in special pentru asta. Nu neaparat ca sa se concureze intre ei. O fata de la mine din clasa are media 3 la matematica (asta inseamna cam 6 in Romania) si merge si ea la concurs.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit