De'ale scolii

Mayasi

lndienii Mayasi au dominat America Centrala din anul 250 d.Hr. pana in anul 850 d.Hr., construind orase in adancul padurilor tropicalc. Urmasii lor traiesc inca in regiune. Civilizatia mayasilor a fost printre cele mai dezvoltate din America Cantrala. Realizarile lor in arta, arhitectura si matematica au fost extraordinare. De aceeaa planeaza misterul asupra brustei lor disparitii. Poporul maya scria folosind hieroglife (simboluri desenate), pentru a arata sunete ale cuvintelor sau pentru a exprima idei. 

Marii Mayasi
Primii mayasi traiau in orase-state, probabil conduse de regi preoti. Evidente despre aceste state dateaza din anul 250 d.Hr., prin pilonii de piatra ridicati de conducatori pentru a-si demonstra realizarile. Doar in cateva generatii, mayasii au construit mari orase, ca Tikal (acum Guatemala) cu populatie de pana la 50.000 de locuitori. Acestia s-au extins spre Peninsula Yucatan si spre Oceanul Pacific. Aceasta a fost era clasica.

Roadele pamantului
Bogatia mayasilor cra bazata pe ccomert si agricultura. Din 1500 i.Hr., oamenii au cultivat porumb, hrana lor de baza. Semintele erau deseori fierte, dar si macinate pentru a face terci. Agricultorii cultivau rosii, fasole, avocado si cartofi dulci. Ei nu crcsteau animale, doar vanau animale salbatice si pescuiau. Multi traiau in colibe in padurc si veneau la oras pentru cumparaturi sau ceremonii religioase.

Stiinta stelelor
Preotii maya invatau cum sa calculeze anul solar, lunile si chiar miscarile planetei Venus. Pentru aceste calcule, mayasii aveau cunostinte complexe de matematica si stiau sa scrie mai bine decat orice alt popor al Americii.

Moartea unei culturi
In 800 d.Hr., unele orase din sud au fost abandonate, istoricii nu sunt siguri din ce cauza. In anul 950 d.Hr., majoritatca oras e1or mari au fost distruse. Oamenii au continuat sa traiasca in acelasi habitat, dar in sate. A existat o revigorare in anul 1200, dar apoi,1n 1500, mayasii au fost cuceriti de invadatorii spanioli.

Monumentele Maya - Piramida Castillo
Doar cu unelte din piatra, mayasii au reusit sa construieasca mari piramide si palate. Piramida Castillo din Chichen Itza e inalta de 30 de metri. Aceasta a supravietuit mai mult decat majoritatea oraselor mayase - a fost locuita pana in anul 1440. Piramida este facuta din patru scari, fiecare cu cate 91 de trepte. Acestea plus treapta de la intrare in templu insumeaza 365 de trepte - numarul zilelor anului mayas.


0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit