De'ale scolii

Primul avion din lume

In 1897, francezul Clement Ader a reusit sa se ridice in aer cu un aparat construit de el insusi, care semana cu o pasare mare si ciudata. Motorul - deosebit de slab - punea in functiune o elice, care facea ca aeroplanul sa se urneasca de la sol. Unii considera ca acesta a fost primul avion din lume care a zburat. De fapt, „zborul” sau a fost un salt de cativa metri. Probabil ca primul zbor cu adevarat reusit a fost cel realizat cu aparatul fratilor Wilbur si Orville Wright cativa ani mai tarziu, in 1903. Acesti americani au reusit sa se ridice cu aeroplanul timp de 12 secunde, zborul avand loc la Kitty Hawk, in Carolina de Nord (S.U.A.).


Dupa aceasta data incep sa fie construite si alte aeroplane, in America si Europa. Insa, pe atunci, ele abia se ridicau in aer. Cei care le urmareau „zborul” erau nevoiti sa se culce pe iarba, pentru a vedea daca rotile acestora s-au ridicat sau nu de pe pamant. Cu timpul, insa, aeroplanele s-au perfectionat, reusind sa zboare tot mai sus si mai repede. Dintre romani, primii care au construit aparate zburatoare si le-au pilotat au fost Aurel Vlaicu si Traian Vuia.










Ca orice noua inventie, si avionul a fost primit la inceput cu neincredere. Multa vreme s-a considerat ca este o mare cutezanta sa fii pilot, si adevarul este ca zborul cu un astfel de aparat fragil era foarte riscant. Primele aeroplane erau construite mai mult din lemn, cabluri si panza, iar rotile lor aveau spite ca acelea de la bicicleta. Constructorii urmareau ca acestea sa fie cat mai usoare, pentru a se putea ridica in aer.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit