De'ale scolii

Germania angajeaza profesori din Romania si Bulgaria bine pregatiti, dar cu probleme de pedagogie

Tot mai multi profesori din Romania si Bulgaria, care sunt considerati "bine pregatiti" sunt angajati in Germania la scoli, licee si universitati ca urmare a lipsei de forta de muncă din acest domeniu, scrie Bild.

Lipsa de profesori este tot mai dramatica in Germania, avand in vedere ca pentru toamna se prefigureaza un deficit de 40.000 de cadre didactice pentru posturi in invatamant.

Deficitul este cu 15.000 de locuri mai mare decat in anul 2008, ceea ce inseamna o crestere de 60%. Cea mai mare lipsa de profesori se constata la materiile matematica, informatica, fizica si chimie.



Cauza deteriorarii situatiei este ca tot mai multi profesori germani ies la pensie, fara sa existe altii care sa ii inlocuiasca. In urmatorii zece ani vor iesi la pensie 300.000 dintre cei 770.000 de profesori din Germania. Cea mai buna solutie pentru a rezolva problema deficitului din invatamant este angajarea profesorilor din Europa de Est. Acest lucru este considerat de DPhV.

In mai multe scoli din Germania au fost angajati deja profesori din Romania si Bulgaria. "Acestia sunt bine pregatiti. Dar au mai avut nevoie de cursuri de pedagogie. Landurile ar trebui sa ofere profesorilor dn Europa de Est cursuri speciale", a declarat presedintele DPhV, Heinz-Peter Meidinger.

4 comments:

Anonim spunea...

,

Anonim spunea...

ideea de pedagogie nu este recunoscuta decat declaritiv in romania fara insa alte interventii

Anonim spunea...

angajarea despre care se vorbeste este oricum mai mult decat fictiva in germania si cel putin dubioasa fapte de care noi profesorii stim destule ,iar elementele pedagogice in germanian-are cine sa le verifice sau autentifice,si pe de alta parte noi detinem informatii in acest sens practice si teoretice.

TheLast spunea...

Angajarea nu este fictiva dar este foarte greu de facut. Principalele probleme sunt:
- Cunoasterea limbii germane, in spcial a vocabularului specific fiecarei discipline (matematica, fizica, chimie, etc)
- Metodele pedagogice folosite - adaptarea nu este usoara pentru ca situatia este diferita de Romania. Nota nu este penalizatoare iar rolul profesorului este sa aiba cat mai multi elevi peste medie. Performanta este treaba elevului.

Cat despre ideea ca profesorii din est detin mai multa informatie, eu cred ca este falsa.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit