De'ale scolii

Cel mai mare lac din Europa: Lacul Ladoga

Lacul Ladoga este cel mai mare lac al Europei, localizat in Carelia, in regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei, langa granita cu Finlanda. Lacul are o suprafata de 17.700 km². Are cam 660 de insule cu o suprafata totala de 435 km². Cele mai multe insule se afla langa malul de nord-vest, printre ele aflandu-se Insulele Valaam. Lacul se varsa in Marea Baltica prin raul Neva.Cei mai importanti afluenti, cei care aduc peste 85% din apele care se varsa in lacul Ladoga, sunt: raul Svir, raul Vuoksi si raul Volhov.

Apa lacului provine din mlastinile inconjuratoare, ca atare este curata si are culoarea maro-verzuie. Datorita suprafetei mari a lacului, se formeaza valuri mari, care dureaza uneori cateva zile. Cel mai mare lac din Europa, in afara de utilizarea sa in pescuit si transport, a inceput sa fie frecventat tot mai mult de turisti si in special cei din Leningrad. Pe langa peisajul dat de relieful stancos si padurile de conifere din imprejurimi turistii vin si pentru lacul propriu-zis.

Tarmul nord-vestic al lacului este inalt si stancos in comparatie cu cel sudic si cel estic care este jos,nisipos sau argilos. In interiorul lacului se gasesc circa 500 de insule, cele mai multe aflandu-se in partea nord-vestica. Lacul Ladoga forma o parte importanta a drumului comercial catre Grecia. Cea mai veche capitala a Rusiei, Starie Ladoga, a imprumutat numele de la lac.






2 comments:

Eugen spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Eugen spunea...

Ррнгшольиатгатояycujbhlccjmddjj

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit