Cel mai mare desert de pe pamant, cu o suprafata de 9000000 km², cuprinde o treime din suprafata Africii, intinzandu-se de la Oceanul Atlantic pana la Marea Rosie. Un grup de cercetatori, format din europeni, americani si canadieni, sustin ca acum circa 6000 de ani, Sahara era acoperita de arbori, savane si multe lacuri.
Ei au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au efectuat mai multe studii ale sedimentelor de pe fundul celui mai mare lac existent inca in Sahara: Yoa. Acesta este situat in nordul Ciadului si are o adancime de 24 de metri. Anual, din cauza temperaturilor ridicate (38°C), lacul pierde prin evaporare 6 metri de apa. Izvoarele sale sunt insa suficient de bogate pentru a compensa aceste pierderi, tinand cont si de faptul ca precipitatiile sunt foarte sarace (20-200 mm/an).
Sahara a devenit desert in urma cu aproximativ 2500 de ani, in urma unui proces lent de transformare. In urma unor analize geochimice si biologice, grupul de cercetatori mentionat mai sus au demonstrat ca tranzitia climatica a fost lenta, treptata. Acest proces lent de transformare a Saharei in cel mai mare desert a avut loc datorita diferentelor mari de temperatura: -10°C in timpul noptii (iarna) si 58°C in timpul zilei (vara).
Alle Anschlagsopfer in der Uniklinik Magdeburg sind außer Lebensgefahr
Acum 55 de minute
3 comments:
eu ma-m indoit de asta dar acum ca am aflat
am ajuns si eu aici ...este de-a dreptul impresionant
super...
Trimiteți un comentariu