Inventatorul becului este savantul american Thomas Alva Edison (1847-1931), iar prima lumina artificiala a fost aprinsa la data de 21 octombrie 1879. Este vorba de un bec cu filament de carbune. La numai doi ani dupa inventia lui Edison, in 1881, Werner von Siemens (1816-1892), inginer german, a construit prima fabrica de becuri. Curand, becul electric a luat locul iluminatului cu gaz metan, iar Siemens justifica aceasta prin faptul ca "lumina electrica este mai alba si mai stralucitoare, dezvolta mai putina caldura si viciaza mai putin aerul din incaperile inchise".
In 1848, chimistul englez Joseph Swan (1828-1914) a creat o lampa primitiva cu filament, apoi o lampa cu arc electric. Mai tarziu, in 1854, Heinrich Goebel a facut senzatie la New York prezentand o lampa cu filament din bambus carbonizat, care producea lumina prin trecerea curentului electric. Dupa inventarea pompei de vid cu mercur, de catre Herman Sprengel, acelasi Swan produce prima lampa cu vid, care a fost prezentata publicului la data de 8 decembrie 1878.
Becul electric a fost perfectionat de-a lungul anilor. In 1898, germanul Auer von Welsbach a descoperit faptul că osmiul, un metal cu temperatura de topire foarte ridicata, constituie un material ideal pentru reproducerea luminii zilei. Soclul baioneta a fost introdus in 1884, iar soculul filetat a caracterizat de la inceput becul lui Edison.
Un salt in dezvoltarea dispozitivelor de producere a luminii artificiale este facutin anul 1936, cand firma OSRAM lanseaza pe piata o lampa care genera lumina prin efectul produs de radiatiile ultraviolete asupra unor substante luminescente. Este vorba de prima lampa, sau mai bine zis, de primul tub cu emisie fluorescenta. Lumina emisa de noua lampa este insa o lumina rece, care da fetelor o lumina stranie.
In ultimii ani, iluminatul electric s-a dezvoltat, prin aparitia lampii cu halogeni. Becul lui Edison transforma lumina doar 20% din energia electrica consumata, restul fiind imprastiata sub forma de caldura. Versiunile miniaturizate de astazi ale lampilor cu halogeni, utilizate pe scara larga au un randament de trei ori mai mare. Noile becuri emit lumina calda, placuta.
4 comments:
mie imi place becul mult mult de aceia il folosesc des des:d
Imi place referatul!!!!!!
Vreau mai mult :o3 !
foarte bun,am luat 10 la fizica.Mersi mult
Trimiteți un comentariu