De'ale scolii

Cele mai vorbite limbi de pe pamant

Cele mai vorbite limbi de pe pamant sau cea mai vorbita limba de pe pamant? Unii dintre voi ar alege engleza. Dar se pare ca aceasta limba nu este unica si nici nu conduce detasat, comparativ cu alte limbi vorbite pe pamant.

Si acum cu siguranta veti ramane surprinsi: din cei 6.5 miliarde de oameni care traiesc pe glob, peste un miliard vorbesc limba mandarina. Aceasta are prioritate in topul celor mai vorbite limbi de pe pamant. Mandarina este un dialect al limbii chineze, cu ajutorul careia s-a realizat limba chineza moderna standard. Se pare ca mandarina este o limba greu de invatat, avand in vedere ca fiecare cuvant poate fi pronuntat in patru feluri (tonuri) diferite. Cu siguranta un incepator ar avea mari probleme in a le distinge.



Locul 2 este ocupat de limba engleza, care este vorbita de peste 500 de milioane de persoane. Cu toate ca nu ocupa primul loc, engleza este limba oficiala a mai multor tari decat oricare alta limba: SUA, Australia, Canada, populatia din Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong, Africa de Sud.

Hindustani, principala limba in India se afla pe locul 3. Are multe dialecte, cel mai vorbit fiind Hindi. Este vorbita de aproape 500 de milioane de oameni.

Limba Spaniola
este pe locul 4, in prezent fiind aproape 400 de milioane de vorbitori (Spania, Cuba, SUA, etc.).

Nici limba rusa nu se lasa mai prejos. Sunt peste 277 milioane de vorbitori, fiind vorbita in toate tarile care au facut parte din URSS.

Pe locul 6 se numara araba, cu 246 de milioane de vorbitori. Fiind una dintre cele mai vechi limbi, se vorbeste atat in Orientul Mijlociu, cat si in alte tari cu populatie musulmana.

Bengali este o limba vorbita de peste 200 de milioane de oameni, in Bangladesh si India.


Pe locul 8 se afla portugheza, cu 191 milioane de vorbitori (Portugalia, Macau, Brazilia, Angola, Venezuela, Mozambic).

Franceza se afla pe locul 10, dupa malay/indoneziana care numara 159 de milioane de vorbitori. Exista 129 de milioane de vorbitori de franceza (Franta, Canada, Belgia, Canada, Ruanda, Cameroon, Haiti).

3 comments:

Anonim spunea...

Si germana? Trebuie sa fie aproape 100 milioane de vorbitori

Unknown spunea...

Intre 90 si 130 milioane de oameni vorbesc germana. Putin mai putin decat franceza.

Anonim spunea...

japoneza inainte de germana si franceza; cca 125 milioane de oameni vorbesc japoneza

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit