De'ale scolii

Liliacul

Liliecii sunt singurele mamifere capabile sa zboare. Majoritatea liliecilor sunt nocturni (activi noaptea). Ei traiesc in toata lumea, exceptand marea si regiunile polare. Cu aripile lor mari din piele - pielea este intinsa de oasele lungi ale degetelor - liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura cu adevarat. Sunt multe specii diferite de lilieci care, adunate impreuna, formeaza aproape un sfert din intregul grup al mamiferelor.


In afara de aripi, liliacul are structura unui mamifer. Are corpul acoperit cu blana, sange cald, iar puii se hranesc cu laptele mamei. Cand se odihnesc liliecii isi aduna aripile in jurul corpului si atarna cu capul in jos, tinandu-se cu ghearele de o creanga, in pesteri, in scorburi de acoperis sau in pivnite. Degetele cu gheare sunt folosite la cataratul pe pietrele din pesteri.

Liliecii formeaza doua grupuri principale, in functie de marime. Liliecii frugivori sunt mari, numiti vulpi zburatoare, deoarece au o figura ce se aseamana cu o vulpe. Majoritatea traiesc in paduri tropicale si mananca frunze si fructe. Ceilalti, numiti microlilieci, sunt mult mai mici si mananca in principal insecte, pe care le vaneaza in zbor. Micro liliecii arata ca niste soareci cu aripi. Unii se hranesc intrun mod mai special. Liliecii-pescari, din America de Sud, prind pestii cu ghearele. Liliecii-vampiri din America Centrala si de Sud se hranesc cu sangele vitelor si al cailor, foarte rar cu sange uman.

Majoritatea liliecilor pot vedea in intuneric, dar microliliecii folosesc deasemenea ecolocatia pentru a-si gasi drumul. Ei emit sunete foarte ascutite (ultrasunete) - cu frecventa de 500 de Hz pe secunda. Undele acestor sunete "lovesc" obiecte sau animale, producand ecouri. Liliacul poate sa isi dea seama exact, dupa aceste ecouri, unde se afla prada.

Liliecii care traiesc in climate reci hiberneaza iarna in locuri uscate si racoroase. Liliacul mexican cu coada libera migreaza. Multi lilieci dau nastere unui pui pe an, la inceputul sezonului cald. Puii se aduna impreuna, pe crengi, ca la o gradinita, in timp ce parintii lor cauta hrana. Multe specii sunt amenintate deoarece habitatul lor a fost distrus de oameni. Liliecii sunt tratati adesea ca daunatori. In special cei frugivori sunt acuzati

Mai jos va explic cateva informatii despre specii de lilieci:
  • Marele liliac brun din America de Nord naste gemeni, spre deosebire de alti lilieci, care nasc doar cate un pui.
  • Liliacul cu rat, Kitti, este cel mai mic mamifer din lume. El a fost vfazut prima data in anul 1974.
  • Liliecii cu coada libera au o coada ce se intinde dupa membrana aripii. Acesti lilieci pot zbura sus si repede.
  • Liliecii-potcoava au pliuri de piele in jurul nasului, pentru a directiona sunetul in timpul vanatorii.
  • Liliacul frugivor, Rodriguez, traieste pe o insula din Oceanul Indian. Adapostul lui din paduri a disparut acum complet.

5 comments:

Anonim spunea...

Am gasit un liliac mic aprox 3.5cm si sincer nu situ ce sa fac .
Il am de 2 zile , si il hranaesc cu lapte din comert (care nu stiu cat de bine ii face) , astazi sa deranjat la burtica
As dorii sa aflu cat mai multe despre el si daca ma puteti ajuta cu niste intrumari pt. a ii o ferii un habitat cat mai ok .

Multumesc anticipat !

Anonim spunea...

Acum vre-o luna,mi-a intrat noaptea un mic liliac in casa si ne-am speriat ambii,foarte tare...Am deschis ferestrele,am stins,apoi am aprins luminile,dar se vede ca,de spaima nu reusea sa gaseasca drumul spre libertate...Cu un pulover pe care l-am vanturat,am reusit sa-l fac sa cada pe covor.L-am pus intr-o bucata de molton,i-am pus putina verdeata si l-am acoperit cu o sita.A doua zi l-am dus in podul casei,unde si-a luat zborul,la fel de speriat.Acum vad din nou urmele trecerii sale pe pervazul ferestrei de la estul casei mele,mici segmente negre,ca acelea ale unui soricel...Ti-a placut?!? Bye-bye!Gabriela.

Anonim spunea...

ce lilieci migreaza

Anonim spunea...

of of of ce povesti de rahat postati cu toti!!!
\

文章 spunea...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit