A cheltui este pentru unii o pasiune. Pentru altii o nevoie cotidiana. Iar pentru o parte dintre noi, o adevarata arta. Pentru a economisi mai multi bani in mod constant - lucru esential pentru atingerea mai multor tinte financiare - trebuie sa inveti sa cheltuiesti banii cu tact.
1. Cheltuieste mai putin decat castigi. Aceasta ar trebui sa fie prima regula care sa te ghideze, o regula imperativa. A incalca aceasta regula insemna o expunere sigura la nesiguranta si angoasa financiara.
2. Cumpara doar ce este important pentru tine si uita restul. Exista lucruri esentiale pe care nu le poti sterge de pe lista.
4. Cumpara dupa valoare. Aceasta insemna gasirea celui mai bun produs cu cea mai lunga viata raportat la banii pe care ii dai. Nu alege imediat produsul cel mai ieftin doar daca calitatea nu conteaza pentru acel produs. Asta inseamna ca ar trebui sa faci cateva cercetari inainte de a face o achizitie mai mare.
5. Investeste in calitate. Acest punct este complementar celui anterior dar se refera la acele bunuri esentiale pentru gospodarie sau pentru viata de zi cu zi. Un lucru de calitate va avea o viata mai lunga si te va scuti de cheltuieli suplimentare sau de pierderea timpului.
6. Inlatura ce nu este prioritar. Cheltuieste cat mai putin posibil pe lucruri care nu-ti sunt de folos sau pe care nu le consideri indispensabile.
7. Cunoaste-ti nevoile. Cand iti cumperi un calculator sau un telefon, de exemplu, nu alege modelul cu functii ce nu-ti folosesc.
9. Anticipeaza-ti cumparaturile. A cumpara ceva de urgenta, mai ales cand este vorba de bunuri majore, ti-ar putea da remuscari pe urma. Daca stii ca masina ta de spalat nu mai are mult de trait, studiaza piata din timp.
10. Controleaza-ti impulsurile. Daca te simti tentat sa scoti cardul si sa cumperi ceva pe moment, acorda-ti o perioada de "racorire".
50 comments:
Foarte bune sfaturi. Eu cred ca se impune si folosirea unei fise de venituri si cheltuieli.
Pentru unii a cheltui e o pasiune, pentru alţii a strânge e o adevărată plăcere. Doar că e mai greu să faci a doua variantă :))
astea ar trebui sa le aratam la parlamentari nostri si lui Boc :P
Sunt sfaturi bune, ar trebui sa ne gandim cum sa facem sa castigam mai mult, pentru a ne permite un stil de viata cat mai decent.
Sunt niste sfaturi foarte utile. Este bine sa fim precauti si sa avem un buget pentru cheltuieli stabilit din timp, plus eventualele surprize.
Ideea este ca toto timpul sa ai o marja de min 25% ca in cheltuieli intra si cele neprevazute si de multe ori aces procent este depasit.
Sfaturile sunt foarte bune. Strange banii, analizeaza piata, cheltuieste doar pentru ce ai nevoie si consideri ca e necesar, dar sa nu uitam si de placerile noastre (un film, o iesire cu prietenii la o discoteca).
Viata nu trebuie sa fie doar un razboi in care fiecare zi e o lupta ca sa economisesti.
http://www.anunturiapartamente.ro/anunturi-imobiliare/garsoniere-de-vanzare/1-4
Uitasem, mai adaugă acolo să nu cumperi lenjerie intimă de lux :D Lasă-le pe femei să facă asta.
Sunt niste sfaturi care ar trebui urmate. In aceste vremuri, fiecare economie ajuta la bunul mers al familiei.
uite un post interesant,
Eu cand plec la cumparaturi las cardurile acasa si plec doar cu cash ... Desigur bani pentru FiX ce vreau sa cumpar si nimic altceva sa nu ma abat aiurea.
Interesante sfaturi, dar pentru o femeie cred ca sunt cam greu de urmat. Eu peronal nu cunosc niciuna care sa ia doar ce are nevoie si nimic altceva pe langa.
Eu as merge oricand pe varianta: "pune banii in buzunarul celalalt si considera ca ai fost" :)) Nu mai stiu cine a spus-o, dar nu cred ca era Hagi Tudose. :))
Traim vremuri grele, asa ca fiecare banut conteaza. Este bine sa facem economii pana suntem tineri.
Foarte util mai ales punctul 5. Calitate inainte de toate
din pacate nu mereu reusesti sa atingi toate punctele atinse de tine
in Romania nu exista "scoala banilor". Au fost anii euforiei iar acum cu aceasta criza economica, trezindu-se cu bani mai putini in portofel, romanii nu stiu cum sa faca economii. Oamenii s-au obisnuit cu un anume stil de viata si e greu sa renunte la el astfel ca se imprumuta iar aici fac cea mai mare greseala.
Eu cred ca cel mi bine este sa investesti in calitate, vei foarte multumit de rezultatea , cea ce inseamna ca nu este scump.
Sunt bine venite aceste sfaturi. Mereu se gasesc si alternative la majoritatea produselor, asa ca putine economii nu strica.
Asta e asa ca un ghid al studentilor. :))
Mersi frumos, macar de ar tine careva cont de el. :D
Este un ghid al tuturor celor care doresc sa economiseasca si care nu doresc sa faca risipa de bani.
Eu ma ghidez dupa faptul ca "da, nu cheltuim aiurea, dar incercam sa producem cat mai mult". E mai bine asa :)
Si eu cred ca important este sa ne gandim cum putem castiga mai mult si cum sa facem sa ne ;permitem animite lucruri, dar asta nu inseamna ca putem irosi banii , cat putem alege un produs mai ieftin.
Dap foarte de acord cu tine da asta in ideea inc are ai si tipm eu am doua joburi si abia de-mi vad capu cat depre cumparaturi nu vreu sa mai zic cumpar ce-mi vine in cale ...eu daca vad patu am orgasm,deci nu cred ca mai am timp de gandit la cumparaturi ca daca ma gandesc prea mult adorm la casa de marcat! o zi buna va doresc si...timpul inseamna bani!
Unora chiar le e de ajutor , unii chiar nu stiu masura cheltuielii
O lista de genul asta trebuie pusa la intrarea in Kaufland sau Carrefour , ori alt hipermarket mare , pentru ca daca te uiti tot romanu isi umple cosul cu tot felul de nimicuri.
Romanul e super mare consumator, numai ca majoritatea romanilor consuma mult si prost.
Este bine sa consultam si ofertele concurentei, dar sa nu renuntam la calitatea pentru niste economii marunte.
Imi place ceea ce ai spus la punctul 1. Acum sunt multi care sufera datorita cheltuielilor facute in avans.
sa inteleg ca nu avem femei printre noi de ziceti sa avem grije pe ce si cum cheltuim bani.noi avem grija cum cheltuim ,numai ca avem un buget de cheltuit si multi nu stiu cum sal exploateze (sal cheltuie).femeile stiu exact cat si cum sa cheltuie ( ma refer la cele maritate) si mai ales pe ce anume
Cred ca 1 mi se pare cea mai uitla: cu alte cuvinte cheltuieste-ti proprii bani, nu pe ai bancii
Intradevar ar trebui sa ajunga si pe la parlamentari niste reguli de genul.
Apropo de prima regula, este important ce faci cu banii, mai ales daca primesti imprumuturi. Ar fi bine ca bani imprumutati sa produca alti bani.
De bani yrebuie sa avem mereu grija. Din pacte nu prea exista scolo care sa ne ofere o educatie financiara la nivel de baza.
Trebuie sa avem grija de bani, dar mai ales sa-i cheltuim cu intelepciune. Bune sfaturi.
Excelente sfaturi, din pacate in scoli nu primim o educatie financiara coerenta, invatam doar sa facem bani.
Bune sfaturi in aceste vremuri in care fiecare banut are importanta sa. Mai nou muncim ca sa traim.
Foarte bune sfaturi si mai bune ar fi daca le-ar respecta cineva :)
adevarate sfaturi doar ca nu prea cred ca le practica toata lumea eu as vrea doar ca nu pot:( mam obisnuit deja intrun stil si mie ff greu sa ma dezobișnuiesc
Sper sa pot tine cont de aceste sfaturi. Eu cheltui banii in moduri total diferite si in nici un caz intr-un mod inteligent. O sa incerc si eu sa vad daac reusesc :)
Nu cred ca pot tine prea multi cont de aceste sfaturi. Totusi putem incerca. Eu chiar voi incerca sa vad daca voi putea sa tin cont macar de unul. :D
Eu as edita regulile astea ca pe un fel de cele 10 prunci si i-as pune pe "dragii" nostri conducatori sa le invete si sa le respecte!
=))) Oare incap toate regulile astea intr-un metru jumate de Boc?
eu unul nu cred ca incap :)))asta e sigur :)) si boc are 1,49 nu 1,50 :))
foarte inteligente sfaturile..dar teoria ca teoria dar practica ne omoara:))
usor de spus...greu de facut:))
sfaturi bune :P
teoria ca teoria dar practica ne omoara;))
bine de stiut :P
si acum sa vedem daca rezistam tentatiei de a cheltuii;))
teoria ca teoria dar practica ne omoara rau de tot:))
Trimiteți un comentariu