De'ale scolii

Dropia: Cea mai mare si cea mai grea pasare zburatoare din lume

Dropia este cea mai mare pasare zburatoare din lume, mai grea chiar decat lebedele si pelicanii. In cazul dropiilor se observa cel mai mare dimorfism sexual din lumea pasarilor. Cu alte cuvinte daca o femela de dropie cantarea intre 3,5-5 kilograme, masculii atingeau in mod obisnuit 8-16 kilograme, existand dovezi ca unii masculi depaseau chiar 18 kilograme. Celebrul vanator si ornitolog roman C. Rosetti Balanescu a inpuscat in Baragan un mascul care cantarea nu mai putin de 22 kilograme.








Din nefericire aceste pasari nu beneficiaza de glanda secretoare de grasime cu care majoritatea pasarilor isi imbiba penajul pentru a-l face imun la umezeala si ploaie. Pin urmare cel mai periculos dusman al dropiilor este poleiul. Iarna cand ploua si urmeaza inghetul, apa prelinsa pe penajul dropiilor ingheata, iar pasarile nu mai pot zbura. Zeci de mii de dropii au cazut victime intre anii 1920-1950, unor bande de braconieri care colindau campiile ucigandu-le.

4 comments:

mario spunea...

impetuoasa aceasta pasare si foarte frumoasa..pacat ca oamenii ce vad mare si gras,pe plan de vanat,ucid!!

interfon bebelus spunea...

Mama 22 de kilograme, e deja cam cat un copil mare...

happy spunea...

Felicitari, cred ca ai investit ceva timp si nervi in asta si multumesc! acum chiar ca nu te voi mai stresa cu mail-uri. :)
Ma bag sa vad ceva filme gratis.

Costume de inchiriat sau cumparat spunea...

prima oara cand aud de pasarea asta... thanks de informatie, acum sunt mai destept!

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit