In timp ce firma americana afirma ca atat cititorii, cat si autorii sau editorii au de castigat in conditiile in care tot mai multe carti devin accesibile oricui prin internet, in Europa si in special in Germania se aud tot mai multe voci critice. In aceste zile, Comisia Europeana dezbate proiectul bibliotecii digitale Google. Patrick Bazin a devenit tinta multor critici in ultimele luni. Directorul bibliotecii din orasul francez Lyon a semnat un acord cu concernul Google, prin care gigantul american are dreptul sa scaneze 500.000 de carti publicate intre secolul al 15-lea si al 19-lea pentru biblioteca digitala din internet. Adversarii acestei înţelegeri se tem de o monopolizare a patrimoniului cultural de către concernul Google
Subiectul cartilor digitale este dezbatut la Bruxelles pe 7 si 8 septembrie. Comisarul european pentru mass-media, Viviane Reding, se intalneste in acest scop cu reprezentanti ai concernului Google, dar si cu purtatorii de cuvant ai autorilor si editorilor. Viviane Reding nu este singurul politician de la Bruxelles care pledeaza pentru scanarea cartilor vechi. Si parlamentarul european Helga Truepel din partidul ecologist impartaseste aceasta opinie, considerand ca digitalizarea operelor literare le va face accesibile mai multor persoane si va duce la o democratizare a culturii. Ce se va intampla insa cu operele publicate recent?
Autorii americani au ajuns deja la o intelegere cu Google, care ar putea deveni un model pentru scriitorii din intreaga lume, insa tribunalul american care se ocupa de acest caz va avea ultimul cuvant. Intre timp, ministrul federal al justitiei, Brigitte Zypries, s-a pronuntat impotriva digitalizarii cartilor recente, in numele autorilor germani.
0 comments:
Trimiteți un comentariu