De'ale scolii

Cel mai vechi stat din lume

Pe langa ca ocupa locul trei in topul celor mai mici tari din lume, San Marino este si cea mai veche republica din lume. Data oficiala a infiintarii este 3 septembrie 301, insa constitutia actuala a fost adoptata in anul 1600. In cei 1.700 ani de istorie ai sai, republica San Marino a rezistat eroic multor incercari externe de marire a teritoriului. Acum, exploateaza din plin bogatia, in beneficiul sau, dar si spre bucuria turistilor.

Potrivit legendei, cu 1700 de ani in urma, un cioplitor de piatra crestin a fugit de persecutia anticrestina a imparatului Diocletian din Dalmatia si a infiintat, la poalele muntelui Titanos, o comunitate crestina. Ulterior, acesteia i s-au alaturat pastorii si agricultorii din zona. In onoarea acestuia, locuitorii si-au numit tara Terra San Marino, ulterior Orasul Liber San Marino, redenumit apoi Republica San Marino. Din 1243, forma de guvernare a ramas aproape neschimbata, tara fiind condusa de un consiliu general, in frunte cu doi Capitani Reggenti.

4 comments:

Anonim spunea...

cu siguranta San Marino nu e "cel mai vechi stat din lume". e cea mai veche republica, nu cel mai vechi stat! ce zici de Egipt, unificat in jurul anului 3100 i.Hr., "înzestrat cu o administrație, o fiscalitate, o justiție și o armată comparabile cu cele ce-au luat naștere mai apoi în țările de pe toate continentele, înainte și după era noastră."

Alexandru Giurca spunea...

De unde stii despre Egipt? Istoria e relativa si in lipsa inscrisurilor sau a altor probe materiale e dificil de stabilit.

Alexandru Giurca spunea...

Ai dreptate, voiam sa scriu despre republica.

Anonim spunea...

"Istoria e relativa" e o afirmatie indrazneata, dar nu asta e ideea. Filosofia istoriei e
un subiect interminabil.(Ce este istoria, ce intelegi prin istorie, cum au privit altii studiul
istoriei, este istoria relativa sau interpretarea evenimentelor istorice e relativa,
in ce masura poate fi un istoric obiectiv s.a.m.d).
Bineinteles, ti-am dat o data relativa, nu ai cum sa spui ca Egiptul a fost fondat in anul cutare
ziua cutare, dar poti aproxima avand o marja de eroare de cateva sute de ani
(am zis "in jur de ...").
Probe materiale exista, sunt o gramada te situri arheologice, exista si datarea cu C14,
Manethon ne-a lasat si el o lista cu dinastiile egiptene, Herodot a scris despre ei, etc. Iti poti forma totusi o idee despre perioada istorica a aparitiei statului. Plus ca studierea istoriei Egiptului Antic nu se limiteaza strict la sursele de pe teritoriul acestuia.
P.S. Trebuie schimbat titlul textului.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit