De'ale scolii

Barbatii care sforaie traiesc mai putin

Barbatii care sforaie foarte tare au o speranta de viata redusa, fata de cei care au un somn linistit, a concluzionat un studiu al Universitatii din Baltimore, ale carui rezultate au fost publicate, marti, de dailymail.co.uk. Specialistii au declarat ca barbatii de varsta mijlocie carora li se intrerupe respiratia in somn, au risc dublu de a muri.

Este neclar daca intreruperea temporara a respiratiei din timpul somnului cauzeaza probleme de sanatate sau daca reprezinta un simptom al unei probleme deja existente, dar este foarte important ca oamenii care sforaie sa consulte un medic pentru a vedea daca pot sa-si imbunatateasca calitatea somnului, sustin specialistii.

Studiul a fost realizat pe 6.000 de indivizi din Marea Britanie, cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani. O treime dintre acestia aveau probleme cu sforaitul. La 8% dintre barbati si 3% dintre femei respiratia le era intrerupta in timpul somnului de minim 30 de ori pe ora. Plus ca de multe ori, atunci cand isi reluau respiratia isi intrerupeau somnul adanc, tresarind, astfel ca indivizii se trezeau foarte obositi a doua zi. In decursul a opt ani de la inceperea cercetarii, circa 1.000 de voluntari au decedat, majoritatea din cauza problemelor cardiace. Cercetatorii au declarat ca isi continua studiul pentru a vedea daca acelasi lucru se intampla si in cazul femeilor.

1 comments:

chopper_lady spunea...

cercetatorii astia trag chiulul :) Nu-i normal ca daca sforai ai o problema medicala? Si daca esti bolnav nu-i normal sa mori mai repede ca ala sanatos(implicit,care nu sforaie)?

in alta ordine de idei: vedeti,ma, ca si alte popoare trag chiulul de la serviciu? :D

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit