Legile sunt regulile dupa care traiesc oamenii. Parlamentele fac legi, iar judecatorii si tribunalele vegheaza ca legile sa fie aplicate si disputele sa fie aplanate. Acum circa 4000 de ani, in Babilonul antic, regele Hammurapi, a intocmit o lista de legi ce vizau diverse lucruri, ca hotia sau indeplinirea necorespunzatoare a unei sarcini. Vechii evrei aveau legi bazate pe cele zece porunci date de Dumnezeu lui Moise, dupa cum spune Biblia. Grecii antici au inventat legea democratica, iar romanii ne-au lasat majoritatea tipurilor de legi folosite si astazi. Imparatul Iustinian I a creat celebrul sau cod civil in 534 d.Hr.
Un mare pas catre legea moderna s-a facut in 1215, cand regele John al Angliei a semnat Magna Carta - o intelegere de a guverna in acord cu legea. Mai tarziu au inceput sa conceapa legi, parlamentele, mai mult decat regii. In 1804, imparatul Napoleon I a introdus codul Napoleonian, care inca este baza majoritatii legilor din Franta.
Intr-o democratie, legile sunt propuse de guvern, trimise legislaturii si aplicate de politie si tribunale. Oamenii acuzati de incalcarea legii ajung la tribunal, unde avocatii dezbat cazul, prezentand dovezi si interogand martori. Juriul decide apoi, daca acuzatul este vinovat sau nu. Judecatorii decid pedeapsa - ea poate consta in ani de inchisoare, o amenda sau munca in folosul comunitatii.
Ce este o lege
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comments:
Trimiteți un comentariu