De'ale scolii

Ce este baschetul

Vechile populatii incase, maya si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele iar indienii din America plasau un fel de cos in trunchiuri de copac.

Baschetul a fost inventat in Massachusetts, SUA, in 1891, iar astazi este cel mai popular sport de echipe din lume. La inceput echipele erau alcatuite din cate 50 de jucători, apoi numarul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucatori pe teren. Jocul se raspandeste in Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904. In 1932 se constituie Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.).

Este jucat inter doua echipe a zece jucatori, insa pe teren pot juca doar cinci jucatori in acelasi timp. Obiectivul jocului este inscrierea de puncte prin arucarea mingii in cosul adversarilor. Jucatorii deplaseaza mingea, pasand-o cu mana, prin driblare sau aruncare.

Nu este permisa alergarea cu mingea. Aruncarea la cos este permisa din orice parte a terenului, valorand trei puncte daca aruncarea este din exteriorul cercului de trei puncte, doua puncte din interiorul acestui arc si un punct daca lovitura provine din aruncare libera.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit