De'ale scolii

Arta confectionarii jucariilor si figurinelor de lemn in localitatea Seiffen

In statiunea montana Seiffen, din landul Sachsen, s-a nascut arta confectionarii jucariilor si figurinelor de lemn. Articolele produse in micuta localitate germana sunt exportate in intreaga lume. Daca cineva crede ca locul in care spiridusii fac de-a lungul anului daruri pentru Mos Craciun exista, atunci acesta nu poate arata altfel decat localitatea Seiffen.

La o populatie de doar trei de mii de locuitori, localitatea Seiffen se mandreste cu peste o suta de ateliere in care se produc decoratiuni pentru Craciun si jucarii de lemn, traditie in zona din anul 1650. Articolele create de mestesugarii din Erzgebirge pleaca la export in toata lumea.

In regiune, cea mai cautata meserie este cea de creator de jucarii. Un mestesug vechi, ce se invata de peste 300 de ani in Seiffen. Desi numarul cererilor depuse este urias, anual, la scoala profesionala din localitate, sunt acceptati maxim 20 de elevi. Multi oameni sunt uimiti de talentul si rabdarea cu care mesterii picteaza cateva puncte pe o papusa de lemn minuscula.

In procesul de fabricatie, Jenny Wagner foloseste si tehnica laser, lucru de neinchipuit pentru bunicul ei de la care a mostenit atelierul. "In mare parte e munca manuala, dar si tehnica moderna ma stimuleaza, mai ales atunci cand le combin. Uneori ma gandesc ca sunt atatea lucruri interesante de vazut pe lume, ca as putea sa traiesc in alta parte. Dar, pana la urmăa, imi dau seama ca numai aici sunt cu adevarat fericita", spune Jenny Wagner.






0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit