De'ale scolii

Desertul, o forma de relief

Deserturile sunt regiuni uscate, cu relativ putine plante si animale. Majoritatea deserturilor sunt fierbinti, nisipoase sau pietroase si acolo ploua foarte putin. Mai mult de o cincime din continente este atat de uscata, incat este considerata desert. Majoritatea primesc sub 250mm de ploaie pe an. Altele primesc mai multa ploaie, insa ea se evapora mai repede, datorita caldurii mari si a vantului, sau se scurge prin crapaturile pamantului. Cel mai uscat loc din lume este Desertul Atacama din Chile, in care in unele zone cad sub 1mm de ploaie pe an.

Majoritatea deserturilor, precum Kalahari si Sahara in Africa, se intind intre tropicele Racului si al Capricornului (la 25° la nord si la sud de Ecuator). Aerul la tropice este prea fierbinte si uscat pentru ca sa se formeze nori. Desertul Gobi, din Asia Centrala, este rece si s-a format datorita distantei fata de vanturile umede. Alte deserturi, ca Atacama, se intind intre munti inalti, care blocheaza vanturile umede. Deserturile nu sunt intotdeauna fierbinti. Unele locuri din Antarctica si Groenlanda sunt numite deserturi polare, deoarece solul este foarte uscat.

Plantele si animalele desertului si-au dezvoltat cai de a rezista lipsei de apa. Plantele au radacini lungi si ramificate pentru a capta orice umezeala disponibila. Multe au spini sau frunze mici, care s-au rulat sau sunt cerate pentru a impiedica evaporarea apei. Alte plante traiesc mai mult sub forma de seminte, crescand doar cand ploua. Animalele desertice se ascund in timpul zilei, iesind noaptea la suprafata. Camilele pot merge multe zile, fara a bea apa.

Oazele sunt regiuni mici de pamant fertil intr-un desert. Acestea apar cand un izvor subteran ajunge la suprafata. Plantele precum palmierii cresc, iar animalele si oamenii se intalnesc la oaze. Deserturile se pot extinde sin cauza climei uscate sau animalelor care pasc in exces, lasand zone fara iarba.


0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit