De'ale scolii

150 de ani de la moartea lui Alexander von Humboldt

Astazi, 6 mai, se implinesc 150 de ani de la moartea lui Alexander von Humboldt. Charles Darwin l-a caracterizat pe Humboldt drept "cel mai de mare savant calator care a trait vreodata", spunand: "La inceputul studiilor mele, il admiram, acum am ajuns sa-l divinizez." El a fost numit si "Regele Stiintei", "Al Doilea Columb" sau "Noul Aristotel".

Alexander von Humboldt s-a nascut în 1769 la Berlin si este fratele savantului la fel de celebru Wilhelm von Humboldt. Alexander von Humboldt a calatorit prin intreaga lume ca explorator al naturii. Deja in tinerete si-a riscat viata in timpul experimentelor sale, de exemplu atunci cand lucra la o lampa moderna pentru mineri pe care a testat-o pe cont propriu.

Naturalistul, geograful si exploratorul Alexander von Humboldt, era preocupat de multe domenii diferite, precum chimia, fizica, geologia, zoologia, botanica, etnologia si chiar astronomia. Humboldt a corespondat cu nenumarati savanti din intreaga lume si a creat astfel una dintre primele retele stiintifice internationale. Expeditiile sale au fost celebre si l-au dus in Statele Unite, America Latina si in Rusia. De obicei, era insotit de asistentul sau francez, pe nume Bonpland.

Tot Alexander von Humboldt a explorat o mare parte a Americii de Sud, a Mexicului, Cubei si a Statelor Unite ale Americii. Humboldt a reusit sa adune si sa clasifice intr-un numar impresionant de volume, o parte importanta a florei, faunei, precum si a vestigiilor arheologice din Lumea Noua. El si-a descris calatoriile in 30 de volume. Alexander von Humboldt s-a stins din viata la 6 mai 1859, la varsta de 89 de ani, lasand in urma sa una dintre cele mai complete lucrari realizate vreodata in domeniul stiintelor naturale.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit