De'ale scolii

Iuri Gagarin

Daca Iuri Gagarin ar mai fi trait astazi el ar fi implinit 75 de ani. Exact cu 75 de ani in urma, pe 9 martie 1934, s-a nascut cosmonautul rus Iuri Gagarin. Sigur toata lumea a auzit vorbe despre Iuri Gagarin. Dar cine a fost Iuri Gagarin?


Iuri Alekseievici Gagarin a fost primul cosmonaut rus si primul om care a zburat in spatiul, facand inconjurul complet al Pamantului. S-a nascut la Moscova, pe 9 martie 1934, iar in 1955, la 21 de ani, s-a inrolat in aviatia sovietica. Patru ani mai tarziu a inceput deja antrenamentele pentru a deveni cosmonaut. Acest om a visat dintotdeauna sa calatoreasca printre stele. Si iata ca, treptat-treptat, ceea ce era numai vis si imaginatie, a inceput sa devina realitate.


Primul satelit lansat in spatiu a fost construit de catre rusi si s-a numit Sputnik 1. Pe 12 aprilie 1961, visul lui Gagarin de a vedea Pamantul din spatiu s-a implinit: inainte de a se fi urcat in racheta Vostok 1, Iuri a tinut un discurs spunand: "Ma bucur ca voi putea vedea lumea fata in fata!". Dupa numai 14 minute de la lansare, racheta, incarcata doar cu apa si oxigen, s-a lansat in spatiu cosmic.


Atunci a vazut pentru prima data Pamantul in intregime. "Cerul este negru, iar Pamantul este albastrui", a spus Gagarin in acel moment. El a afirmat ca ca toate corpurile ceresti se vad mult mai bine de acolo. Zborul in jurul Terrei a durat o ora si 48 de minute. La intoarcere, dupa intrarea in atmosfera, cosmonautul s-a parasutat din capsula. Ajuns inapoi pe pamant, pe un camp din Siberia, a fost intampinat de o doamna in varsta, care l-a intrebat daca e picat din cer. Gagarin i-a raspuns, razand: "Sa stiti ca vin chiar din spatiu!".

Din pacate pentru el si pentru familia sa (sotia lui, Valia si fiul lui) , Iuri Gagarin a murit sapte ani mai tarziu, in 1968, intr-un accident tragic de avion, in timpul pregatirilor pentru o a doua misiune in spatiu. Iuri Gagarin, cel care la numai 27 de ani a devenit primul om care a zburat in spatiu, a intrat in istorie si a lasat omenirii fotografii si informatii despre cosmos.

6 comments:

Anonim spunea...

slab baiete....slab,prost,scurt...ce sa mai zic de ortografie ...tatal meu a zis ca porcaria asta a ta este de clasa a doua....esti slab ...cand vine vorba de o compunere...sau de un eseu...sau referat.....hai pa ca esti naspa

Alexandru Giurca spunea...

Multumesc de comentariu. Orice om are limite :) Invat de la tine care ai un limbaj tare: "hai pa ca esti naspa" :))

Anonim spunea...

NU e deloc o porcarie. E un post foarte bun. Nu-ti trebuie prea multe detalii. Am aflat destul.

Adelina spunea...

Foarte interesant postul, am aflat destule lucruri pe care nu le stiam despre Yuri.

Anonim spunea...

the post er by lade stante lidar > the rat fast ! :D

Anonim spunea...

Foarte bun postul,imi va fi de folos la portofoliul meu :)

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit