De'ale scolii

Vazul

Vazul este capacitatea de a detecta lumina si de a o transforma intro imagine precisa a formelor, culorilor si distantelor obiectelor inconjuratoare. Vazul animalelor este cel mai important simt, furnizand aproape o jumatate din informatiile care ajung la creier. Animalele folosesc vazul pentru a sesiza primejdiile. Nevertebratele au ochi simpli, capabili sa le furnizeze doar o imagine imperfecta a mediului inconjurator. Viermii au organe vizuale in forma de cupa, care detesteaza sursa de lumina.

Vedere avansata

Vertebratele au ochi capabili sa vada clar. In partea anterioara exista o zona transparenta, numita cornee, prin care patrunde lumina. In spatele corneei se afla un inel de muschi colorat, irisul, avand in mijloc un orificiu, pupila. Cand lumina este slaba, pupila se mareste si o cantitate mai mare de lumina patrunde in ochi., asigurand claritatea imaginii. In spatele pupilei este cristalinul care focalizeaza razele luminoase. Un inel de muschi ciliari schimba forma cristalinului, pentru a ajusta focalizareaa.

De la lumina la nervi

Razele luminoase focalizate de cristalin lumineaza retina ce contine milioane de celule fotosensibile, numite conuri si bastonase. Ele transmit semnale nervoase creierului, unde sunt transformate intro imagine. Bastonasele (peste 60000000 elemente) sunt sensibile la lumina slaba, detectand miscarea si contrastul dintre alb si negru. Conurile, grupate intro suprafata mica, vad culorile.

Doi ochi


Cele mai multe animale au doi ochi, prin care distantele sunt analizate in doua moduri. Fiecare ochi vede un obiect dintro pozitie putin diferita. Creierul caompara imaginea primita de la fiecare ochi - cu cat acestea sunt mai diferite, cu atat obiectul este mai aproape - si masoara cat de mult se roteste ochiul pentru a privi un obiect foarte apropiat.

Defecte de vedere

Cele mai comuna tulburare a vederii este cauzata de cristale sau alte mici corpuri opace ce blocheaza o parte a irisului, si deobicei sunt indepartate dupa putin timp. Opacitatile mai serioase sunt numite cataracte, si sunt rezultatul unor raniri mecanice, batranete, sau deficiente in alimentatie. Opacitatea corneei poate cauza deasemenea obstructurarea vederii, dar aceasta poate fi reparata prin transplantul unei sectiuni currate de cornee de la o alta persoana.

Protejarea vederii

Cel putin opt ore zilnic petrece un om obisnuit in fata calculatorului. Daca ne mai gandim si la praful de pe strada, la poluare si la stres, ajungem la concluzia ca practic testam rezistenta ochilor nostri in fiecare zi. Pestele ajuta la pastrarea sanatatii ochiului. Oul ajuta la prevenirea cataractei, iar spanacul, varza si salata protejeaza impotriva radiatiilor si a luminii foarte puternice. Usturoiul si ceapa ajuta ochiul sa faca fata suprasolicitarilor. Legumele si fructele (in special morcovul) si vinul rosu protejeaza vederea. Afinele si strugurii ajuta ochiul sa se adapteze la intuneric.

Campanii non-profit