De'ale scolii

Nativi americani

Nativii americani au fost primii oameni care s-au stabilit in America de Nord, inainte ca europenii sa descopere acest continent si sa se stabileasca acolo. Bastinasii americani s-au dezvoltat in mai multe triburi si culturi, dar dupa secolul al XV-lea au fost cuceriti de catre invadatorii europoeni. Astazi, ei constituie o minoritate a populatiei Americii de Nord.


Primii sositi

Inainte de 20.000 i. Hr., oamenii au traversat in America pe o fasie de pamant ce se intindea din estul Asiei de-a lungul Stramtorii Bering. Cu cca 10.000 de ani i. Hr., ei s-au raspandit spre sudul Americii de Sud. Triburile inuite din Alaska si Canada au venit din Asia acum 3.000-5.500 de ani.

Culturi bastinase

Cei mai vechi bastinasi americani vanau animale si culegeau plante. Cu circa 1.500 de ani i. Hr., unii au inceput sa lucreze pamantul. Ei cultivau porumbul, fasolea si dovleacul. Putine animale au fost domesticite, bastinasii procurand carne prin vanatoare. Intinsele campii erau dominate de triburi care vanau bizoni, bivoli si alte animale. Triburile din sud-west cresteau oi si cultivau pamantul. Cele din regiunea impadurita din est vanau. De-a lungul coastei de nord-vest s-au format triburile de pescari.


Masacre si boli

In anul 1492, Cristofor Columb a navigat din Europa spre America. In urmatorii 400 de ani, colonistii europeni s-au raspandit in aproape toata America. Deoarece le lipsea imunitatea, multi bastinasi au murit de bolile aduse de europeni. 80% din populatia triburilor mandan, ce locuiau pe campiile din nord, a murit de variola. Dintre triburile supravietuitoare, multe au fost alungate de pe pamanturile lor sau ucise in razboaie. Ultima batalie a indienilor a avut loc la Wounded Knee in Dakota de Sud, in anul 1890.

Pamantul triburilor

La finele lui 1970, unele triburi au inceput batalia inpotriva guvernului federalal SUA, pentru a reclama pamanturile care le-au apartinul si le-au fost luate. Azi in America de Nord traiesc cca 2 milioane de bastinasi americani. Multi traiesc in rezervatii, pastrand vii culturiile traditionale. Unii sunt saraci, iar altii conduc afaceri prospere.

Feluri de indieni
  • Indienii tlingit traiau de-a lungul coastei de nord-vest si se intelegeau bine cu Nootka, care traiau tot pe acele meleaguri. Amandoua triburile erau foarte bune in arta pescuitului.
  • Indienii navajo erau fermieri in sud-vestul Americii. Ei se hraneau cu legumele cultivate.
  • Indienii creek locuiau in zona impadurita din est. Se hraneau cu animale pe care le vanau.
  • Indienii cheyenne erau unul din triburile de campie. In razboaie, luptatorii erau organizati in sapte trupe , avand in frunte "soldati caini", actionand ca scuturi protectoare pentru trupe.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit