De'ale scolii

Dinozaurii

Dinozaurii au fost niste reptile uriase din era mezozoica. Aceste reptile de mult disparute, care continua sa ne fascineze, au murit complet acum circa 60 de milioane de ani, cu mult inainte ca omul sa-si faca aparitia pe aceasta planeta.

Au fost identificate deja peste 600 de specii de dinozauri, de la animale gigantice pana la reptile de dimensiuni foarte mici, asemanatoare cu soparlele de astazi. Aceste specii se incadreaza in aproape 30 de familii de dinozauri, clasificate de oamenii de stiinta. Dar, odata cu descoperirea unor alte schelete, noi specii continua sa fie clasificate si studiate.

Dinozaurii se inmulteau prin oua, ca si reptilele de astazi. Femela isi depunea ouale pe pamant (probabilintr-un fel de cuib facut in pamant). Dimensiunile si numarul oualor variau in functie de rasa de dinozaur careia ii apartineau. Uneori, ouale erau pur si simplu furate de alti dinozauri. Dinozaurii puteau inota, dar nu traiau numai in apa.

Nu se cunoaste nici cauza disparitiei dinozaurilor. Exista cateva presupuse cauze: o schimbare brusca a climei Pamantului, lupta impotriva mamiferelor care tocmai isi facusera aparitia, o eruptie vulcanica foarte mare, un meteorit care a lovit Pamantul... Nu se poate explica de ce au disparut dinozaurii, in timp ce alte animale, (rechini, broaste testoase, crocodili) au supravietuit.

Despre dinozauri se mai stie ca erau acoperiti cu solzi, dar nu se poate preciza cu siguranta culoarea pielii lor. De obicei, oamenii de stiinta ii reprezinta colorati asemanator reptilelor de azi, verde, galbui sau cenusiu.Unele rase de dinozauri erau carnivore, teribile animale de prada, de exemplu Tyranosaurus rex, altii erau erbivori. Dinozaurii aveau si dimensiuni diferite, de la o inaltime gigantica, pana la dinozaurii pitici, numai cateva zeci de centimetri.


6 comments:

Anonim spunea...

Interesant articolul. Cred ca te-ai muncit mult la el.

Mihaela Chelaru spunea...

intotdeauna imi place sa citesc cate ceva despre dinozauri, thanks for sharing :)

Anonim spunea...

este de cls a 2

Alexandru Giurca spunea...

Ma gandesc ca si copii de clasa a II a trebuie informati nu? Daca toti am scrie numai lucruri savante ne-ar intelege numai savantii, nu-i asa?

Anonim spunea...

nu imi place:))

Anonim spunea...

e interesant ...dar vreau ceva mai mult......

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit