De'ale scolii

Cele mai frumoase catedrale din Europa

1. Catedrala Sf. Basil din Moscova, Rusia

Catedrala Sf. Basil a fost proiectata intre anii 1555-1561 de catre Postnik Yakolev. Catedrala a fost construita in timpul lui Ivan cel Groaznic Ea este situata la marginea Pietei Rosii din Moscova si este cea mai impresionanta catedrala a Europei. Privita de la inaltime, catedrala are forma unei stele cu opt colturi. Cu multi ani in urma, catedrala a fost inchisa, urmand sa fie distrusa. Datorita curajului arhitectului Baranovsky care a amenintat cu sinuciderea pe treptele catedralei daca aceasta va fi atinsa, biserica a fost salvata de la distrugere.

2. Sagrada Familia din Barcelona, Spania
Construita de arhitectul Antonio Gaudi, catedrala Sagrada Familia este o constructie romano-catolica. Constructia catedralei a inceput in 1882 si timp de 40 de ani Gaudi a lucrat la ea. Catedrala este inca in constructie, urmand ca constrctiile sa se termine abia in 2026. Catedrala este constituita din 18 turnuri, reprezentand cei 12 apostoli, 4 evanghelisti, pe Fecioara Maria si cel mai inalt turn reprezentandu-l pe Iisus Hristos. Inaltimea finala a catedralei va fi de 170 de metri, cu un metru mai putin decat dealul din apropierea ei.


3. Catedrala Notre Dame din Paris, Franta
Multi oameni au auzit de Catedrala Notre Dame. Aceasta catedrala este cea mai cunoscuta catedrala din lume. Constructia catedralei a inceput in 1163 si a durat 182 de ani, timp in care au lucrat la ea, mai multi arhitecti, motiv pentru care astazi catedrala are mai multe influente.



4. Hagia Sophia din Istanbul, Turcia
Ea a fost prima data bazilica patriarhala, devenita apoi moschee, iar astazi constructia este un muzeu. Hagia Sophia a fost construita intre 532-537 la porunca imparatului bizantin Justinian. Dupa caderea Constantinopolului, cladirea a fost transformata in moschee, reusind sa fie principala moschee a Imperiului Otoman.


5. Winchester Cathedral din Winchester, Anglia
Catdrala Winchester este cea mai lunga cladire gotica europeana. Aceasta cladire este o atractie turistica de mare importanta in principiu datorita faptului ca aici se afla mormantul lui Jane Austin si a multor regi. Catedrala a servit ca decor pentru filmul Codul lui Da Vinci.


6. Catedrala Sf.Sava din Belgrad, Serbia
Catdrala Sf.Sava a fost construita pe locul unde se spune ca Sinan Pasa ar fi ars moastele Sfintei Sava. Aceasta cladire este cea mai mare biserca ortodoxa din Serbia (inaltime 82 metri). Constructia bisericii a inceput in 1935 si a durat pana in 2004.




7. Catedrala Cologne din Köln, Germania
Aceasta catedrala, construita in arhitectura germana, este unul din cele mai frumoase monumente istorice, motiv pentru care a fost inclusa in lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial. Pentru a arata atat de bine astazi, la cladire s-a lucrat mai bine de 600 de ani, constructia ei incepand din 1248. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, catedrala a fost lovita de 14 bombe dar cu un noroc extraordinar, a supravietuit.



8. Basillica di Santa Maria del Fiore din Florenta, Italia
Proiectata de Arnolfo di Cambio in 1296, constructia basilicii s-a initiat din dorinta florentinilor de a avea un lacas de rugaciune mai frumos decat cele din Pisa si Siena. In momentul cand lucrarile au fost terminate, a fost cea mai mare catedrala din Europa. Astazi este celebra pentru domul de 42 de metri si fatada acoperita cu marmura.



9. Catedrala din Sevilia, Spania
Cunoscuta in trecut sub numele de Catedrala de Santa Maria de la Sede, este in prezent cea mai mare catedrala romano-catolica din lume. Constructia catedralei a inceput in 1402 si a durat pana in secolul al-XVI. Catderala este renumita pentru impresionantele decoratiuni de aur, obiecte de cult, sculptuir si picturi dar si pentru ca aici se afla mormantul lui Christofor Columb.



10. Catedrala Nidaros din Trondheim, Norvegia
Catedrala Nidaros este cea mai frumoasa catedrala din Peninsula Scandinava. Constructia a inceput in 1070, iar traditia spune ca a fost ridicata peste mormantul regelui Olav Haraldsson. Pana in prezent catedrala a fost reconstruita in repetate randuri datorita incendiilor.


1 comments:

Anonim spunea...

Cata nerusinare!Poza 9 nu e nici o catedrala din Sevilia!Se numeste Duomo si e din Milano Italia sau Domul din Milano! Cata nerusinare mai frate si prostie ce mai site de 2 lei!

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit