De'ale scolii

Cine a inventat primul laptop


Primul laptop comercial a fost Osborne 1, produs in 1981. Acesta costa ijn jur de 2000 $ si avea o configuratie "tare" acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy. Principalul avantaj al acestui notebook era faptul ca putea fi transportat usor cu ajutorul avioanelor comerciale, incapand sub scaunul pasagerilor. Principalul dezavantaj era dimensiunea foarte mica a ecranului: doar 5".

Dar el nu a fost primul laptop din lume. Primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker. Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansata pentru acele timpuri: 128 kB RAM si un procesor de 1 MHz. Costurile mari de productie, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa ramana un prototip produs in doar cateva exemplare.


4 comments:

Petrvs spunea...

Salut, Alexandru!

Pe unul din blogurile mele, am scris acum ceva timp despre una din primele console de jocuri pe care o foloseam cand eram cam de varsta ta.

Mai exact aici! La finalul postului ai sa gasesti si o trimitere la un muzeu virtual al celor mai vechi computere.

P.S. Felicitari pentru felul in care abordezi subiecte pe blogul tau! Este de adimarat faptul ca un copil ca tine stie sa culeaga informatii utile din lumea care il inconjoara.

Tine sus treaba cea buna! ;)

Anonim spunea...

stie cineva cand a aparut primul iPod? Am nevoie de ajutor. Multumesc anticipat

Anonim spunea...

E discutabil. Se pare ca a fost descoperit de Kene Kramer cu mai mult de 30 de ani in urma dar Apple l-a lansat in Oct 2001.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1053152/Apple-admit-Briton-DID-invent-iPod-hes-getting-money.html

Anonim spunea...

istoria calculatoarelor personale pe www.calculatoarecupersonalitate.ro

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit