De'ale scolii

Jocurile Olimpice 2008


Astazi la ora 15:00 (ora Romaniei) incepe ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vara, Beijing 2008. TVR 1 intra astazi in direct cu Beijingul, de unde va transmite, timp de aproape patru ore. In Germania se transmite pe ARD. Canalul Eurosport este transmitatorul oficial in Europa.

Prima Olimpiada moderna a avut loc la Atena in 1896 dupa mai bine de 1500 ani de intrerupere. Cel care le-a organizat a fost francezul Pierre de Coubertin. La aceasta editie au participat: Marea Britanie, Australia, Austria, Bulgaria, Chile, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, S.U.A., Suedia, Ungaria si, bineinteles, Grecia.

La editia de vara din 2008 participa 205 tari!

Romania a castigat prima medalie olimpica prin Iosif Sarbu la Jocurile Olimpice de la Helsinki in 1952. Acesta a fost medaliat cu aur la tir pe 29 iulie 1952. El a caştigat titlul in proba de arma libera, aceasta fiind prima medalie de aur din istoria participării Romaniei la Olimpiade.

Cele mai celebre medalii de aur romanesti au fost obtinute de Nadia Comaneci la gimnastica in 1976. La 14 ani, Nadia a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vara din 1976 din Canada. Nu numai ca a devenit prima gimnasta din lume care a obtinut nota 10 la olimpiada (de sase ori!!!), dar a si castigat trei medalii de aur, o medalie de argint si una de bronz.

Cea mai buna performanta romaneasca la Jocurile Olimpice a fost la Olimpiada de Vara din SUA la Los Angeles in 1984. Acolo am ocupat locul 2 in clasamentul pe state participante. Asta s-a intamplat pentru ca nu a participat Rusia.

7 comments:

Anonim spunea...

Deschiderea a fost super. Mie mi-a placut.

Unknown spunea...

Si mie mi-a placut foarte mult.

Anonim spunea...

Sper ca anul acesta sa ne descurcam.

Anonim spunea...

Felicitari, Alexandru, ca te-ai gandit sa pui un post plin de informatii documentate despre Jocurile Olimpice. Esti atat de mic (nu te supara ca zic asa, eu as putea sa-ti fiu stra-bunica :))dar ai un suflet atat de mare !
Ma bucur sa vad adolescenti ca tine, inseamna ca speranta exista pentru viitor. :)

Unknown spunea...

@luminita: Multumesc de aprecieri. V-am adaugat la blogroll si voi incerca sa va citesc si eu.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Nadia Comaneci, Montreal medali de aur... http://tisport.blogspot.com/search?q=nadia+comaneci

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit