De'ale scolii

Craciunul in Franta - Obiceiuri si traditii de Craciun in Franta

Obiceiurile de craciun, originare din Orientul Mijlociu, au fost introduse in Franta de catre romani. Orasul Reims a fost locul in care a fos sarbatorit pentru intaia oara Craciunul in Franta, in anul 496, ocazie cu care Clovis, impreuna cu cei 3000 de luptatori ai sai, a fost botezat, trecand astfel la crestinism. Sarbatorirea Craciunului in Franta variaza de la o regiune la alta , in cele mai multe din provincii fiind celebrat pe 25 decembrie, zi in care bancile sunt inchise. In estul si nordul Frantei, perioada Craciunului debuteaza pe 6 decembrie, cu La fête de Saint Nicolas (Sarbatoarea sfantului Nicolae); in alte zone La fête des Rois (Sarbatoarea regilor) este un eveniment de mare importanta, care are loc pe 6 decembrie sau in prima duminica dupa 1 ianuarie. Pe 8 decembrie, in Lyon, are loc La Fête de lumières (Sarbatoarea luminilor) , ocazie cu care sunt puse la ferestre lumanari, ca un omagiu adus Fecioarei Maria.

Copiii francezi isi aseaza incaltarile in fata caminului, sperand ca Pere Noel sau Papa Noel (Tata Noel) sau "le petit Jesus" ("micutul Isus") le va umple cu daruri. In ajunul de Craciun exista obiceiul de a se posti toata ziua, pentru ca la miezul noptii, toata familia, cu exceptia copiilor mici, sa mearga la biserica sau la catedrala pentru slujba. Dupa asistarea la La Messe de Minuit (Liturghia de la miezul noptii), francezii se aduna in grupuri de prieteni sau in familie pentru a serba Le Reveillon (Revelionul), la o masa imbelsugata, acasa, la un restaurant sau la o cafenea. Fiecare regiune franceza are propriile traditii culinare legate de revelion, cu feluri de mancare din curcan, clapon, gaina sau cu boudin blanc (Budinca alba). Bucatele sunt stropite cu vinuri Muscadet, Anjou, Sauterne si Champagne. Cuvantul "Reveillon" provine din verbul "reveiller"= "a se trezi , a se destepta". Revelionul reprezinta o "desteptare" simbolica semnificand nasterea lui Isus.

9 comments:

Jocuri Online spunea...

imm da ma inebunit profa de franceza la scoala cu colindele :))

Centrale termice spunea...

Pentru mine revelionul reprezinta inceputul unui nou an!

Cos de fum spunea...

Frumos articolul tau, nu stiam obiceiurile si traditiile din Franta, credeam ca sunt ca la noi. Multumesc.

Retete Internationale spunea...

Acolo oare chiar se mai tine cont de traditii si obiceiuri sau este ca la noi? Au niste obiceiuri si traditii foarte frumoase si diferite de ale noastre.

Anonim spunea...

cum se traduce asta in franceza, ca am un tampit de proiect la franceza si trebuie sa il sc

Matrimoniale Campina spunea...

Mersi pt etimologia cuvantului "Revelion".

Aer conditionat spunea...

foarte interesant...felicitari...foarte reusit blog-ul....;)

Agentii de turism spunea...

interesant..frumoase traditii;)

Coafuri spunea...

ce frumoase sunt traditiile :X

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit