De'ale scolii

Musonii in India - Musonul de vara si cel de iarna (Definitie)

Musonul este un vant (tropical) permanent care sufla pe teritoriul Asiei de sud (India, partea vestica a peninsulei Indochina, Bangladesh, Birmania si Indonezia) si Oceanul Indian ajungand iarna pana la coasta de nord a Australiei si coasta estica a Africii (Madagascar si Mozambic).

Musonul de vara Pe cand Musonul de vara sufla dinspre Oceanul Indian, aducand pe teritoriul Asiei de sud umezeala, cu ploi bogate care asigura agriculturii 2 - 3 recolte pe an. In aceasta regiune geografica traind 2/5 din numarul populatiei globului. Dar in acelasi timp Musonul de vara poate creste ca intensitate transformandu-se in cicloane ce produc adevarate catastrofe naturale.

Musonul de iarna dureaza 6 luni, cealalta jumatate a anului (octombrie - aprilie) schimbandu-se raportul de presiune atmosferica, isi schimba directia sufland dinspre uscat spre ocean, aduce seceta, influentand directia Alizeelor (Pasat) si calmul ecuatorial de pe teritoriul Africii de est, unde spre deosebire de Asia, vantul traversand Oceanul Indian va deveni un vant umed ce aduce ploi.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit