De'ale scolii

Germania cu ochii pe toti strainii

In Germania traiesc aproximativ 15 milioane de persoane de origine straina. In 2007, cancelarul Angela Merkel a prezentat un plan pentru integrarea lor in societatea germana. De curand, guvernul de la Berlin a elaborat un nou concept destinat aceluiasi scop. Noua politica de integrare se refera la toate persoanele de alta origine decat cea germana: de la imigranti pana la persoanele care au dobandit cetatenia germana. "Dorim ca numarul copiilor de origine straina care au rezultate bune la invatatura sa creasca. Totodata vrem sa reducem rata somajului in randul strainilor", spune Günther Piening.

In ultimii ani, in procesul de integrare a strainilor, s-au inregistrat succese. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut avand in vedere ca timp de trei decenii Germania a evitat sa abordeze in serios problema imigrantilor. In Berlin traiesc circa 180.000 de persoane de origine turca. Doua treimi inca mai au cetatenia turca. Restul a dobandit-o pe cea germana, iar acesti oameni nu mai sunt inclusi in statistici. Asta inseamna ca va trebui sa se orienteze in asa fel incat sa nu vizeze numai cetatenia, ci si originile acestor persoane. Sa ia ca exemplu Berlinul: oficial, strainii reprezinta 13,5% din populatia capitalei. In realitate insa, procentul celor de origine straina este de 25%, inclusiv etnicii germani stabiliti aici dupa caderea comunismului.

"Este pentru prima oara cand putem spune ca numarul tinerilor de origine straina inscrisi la cursuri de instruire profesionala a crescut (de la 8% în 2006 la 13% în 2007). Unul din factorii care au contribuit la evolutiile pozitive din ultima vreme a fost campania intitulata "Berlinul are nevoie de tine" pe care am demarat-o in 2005", afirma Günther Piening. "Intre timp, multi oameni responsabili din Germania depun eforturi pentru integrarea strainilor in societate", adauga Günther Piening.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit