De'ale scolii

Ce-ar fi orasul german Köln fara Domul sau?

Ce-ar fi orasul german Köln fara Domul sau? Nimic. A treia biserica gotica din lume este atractia turistica principala a metropolei. Milioanele de turisti sunt o sursa bogata de fonduri la buget, dar provoaca cheltuieli uriase cu intretinerea monumentului. Iar dupa cum veti afla in continuare, nici curatenia nu e treaba deloc usoara in Domul din Köln. In fiecare an, orasul Köln numara 100 de milioane de turisti, iar administratorii celei mai importante atractii turistice se bucura ca din acestia circa 6,5 milioane viziteaza intr-adevar si Domul.

Problema lor este ca pe langa interes arhitectural, turistii aduc cu ei si multa multa mizerie care se depune nu numai pe podeaua de marmura, ci in special pe statui si mozaicuri. Dar curatenia nu este incredintata oricui. Bettina Grimm este restaurator, iar printre angajatii Domului din Köln este cunoscuta drept "restauratoarea de curatenie". "Din aparatura mea de baza nu lipseste niciodata aspiratorul. Apoi folosesc diferite pensule, carpe din materiale speciale si o lanterna frontala, bisturiu, bureti si niste creioane speciale din fibra de sticla. Uneori, daca este nevoie de restaurare, atunci lucrez si cu diferite amestecuri de mortar si pigmenti de culoare", spune Bettina Grimm.

Miscarile ei sunt sigure si extrem de precise. Mica pensula are grija sa indeparteze toate particulele de praf de pe statui. Solutiile de curatare sunt strict interzise. Volumul de munca este enorm pentru o singura persoana din Germania, chiar daca Bettina nu este raspunzatoare decat de stersul prafului. Dar efortul merita.

Domul este una din atractiile turistice germane cele mai vizitate, iar fara simbolul sau cunoscut in lumea intreaga, Kölnul pur si simplu nu ar fi Köln. Din 1996, Domul din Köln face parte din patrimoniul universal al UNESCO. Constructia a durat 632 de ani, fiind incheiata in 1880, iar de atunci cele doua turnuri inalte de 150 de metri au devenit simbolul metropolei de pe Rin.

2 comments:

ionut spunea...

Domul din Koln este frumos. L-am vizitat si eu cand am fost in oras. Merita sa il vezi. Ai fost deja?

Unknown spunea...

Nu l-am vizitat inca.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit