De'ale scolii

Steffi Graf implineste 40 de ani

In anii 80’ si 90’, impreuna cu Boris Becker, a fost foarte buna in tenisul german. Steffi Graf, cea mai mare tenismena a tuturor timpurilor, a implinit duminica 14 iunie 40 de ani. La varsta de trei ani tatal ei, Peter Graf, i-a daruit lui Steffi o racheta de tenis in miniatura. Cei doi s-au apucat sa joace in curte pe balcon si chiar si in sufrageria locuintei cu mingile de pasla.

Steffi se indragostise de acest joc, lovea ore intregi mingile de zidul garajului iar mai tarziu, dupa ce tatal i-a descoperit talentul, a inscris-o intr-un club, unde la scurt timp nu mai avea – la categoria sa de varsta – adversare. Dupa ce la 15 ani aparuse deja in ranking-ul WTA, doi ani mai tarziu ea a obtinut primul mare succes: victoria la French Open din Paris. Doua luni mai tarziu, in iunie 1987, ea devenea, la doar 18 ani, jucatoarea numărul unu a lumii.

Steffi Graf a dominat cu autoritate scena mondiala de tenis pana in 1995, cand in circuitul WTA a aparut Monica Seles. Dar nu numai pe plan sportiv, ci şi în viaţa particulara, campioana de tenis avea să se confrunte cu probleme. Tatal ei a fost arestat. Vestea a ingrozit-o.

In ultimii ani ai carierei sportive, multipla campioana a avut cateva probleme de sanatate. Bratul "de serviciu" si genunchii erau afectati. Steffi Graf a aparut ca atare mai rar pe terenurile de tenis, pentru ca in 1999 sa castige pentru ultima data un turneu de Grand Slam la Paris. Dar si dupa incheierea extraordinarei sale cariere Steffi Graf a ramas celebra. Ea traieste acum in Las Vegas impreuna cu cei doi copii si cu sotul ei.

Dintre performantele lui Steffi Graf retinem in final cele 107 victorii in turneele WTA, cele 22 de succese la intrecerile Grand Slam si titlul olimpic castigat in 1988. Steffi Graf este singura tenismena din lume care a realizat Slamul de aur. Steffi Graf a figurat timp de 377 de saptamani pe primul loc in clasamentul celor mai bune jucatoare din lume.

1 comments:

serbanra spunea...

E casatorita cu Andre Agassi, alt mare tenisman!

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit