De'ale scolii

Romi la Berlin

De cateva saptamani, Berlin se confrunta cu un grup de romi din Rosiorii de Vede. Este vorba de aproximativ 100 de persoane, barbati, femei, copii si bebelusi, care au venit ca simpli turisti din Romania iar acum cer locuinte si locuri de munca de la statul german. Cand au venit, la inceputul lunii mai, au dormit intr-un parc, apoi au fost ajutati. Vinerea trecuta, autorităţile berlineze le-au oferit romilor posibilitatea de a se caza, pentru un timp limitat, la caminul de refugiati din Motardstrasse.

Vorbind cu ei, este aproape imposibil sa afli ceva: Cum si cand au venit, de ce au plecat si de ce au ajuns tocmai la Berlin, care este situatia lor de acasa, ce fac aici? Cei mai multi nu vor sa spuna nimic, unii s-au suparat pe mass media deoarece s-ar fi scris si spus ca ei, romii, ar fi venit sa fure.

La Berlin, autoritatile spun ca, pana acum, romii din Rosiorii de Vede au prezentat probleme. Singura problema este, in opinia autoritatilor, ca ei nu inteleg ca au venit ca turisti si statul german n-are posibilitati sa-i ajute, nici material, nici politic.


2 comments:

Anonim spunea...

Acesti oameni sunt o mare problema pentru Romania. Si anul trecut au spalat parbrize in Berlin si ne-au facut de ras. Ambasada Romana din Berlin ar trebui sa faca ceva. Bravo tie ca ai scris. Poate asa afla si ei.

Aparate aer conditionat spunea...

Sunt si acolo..sunt mai rai ca evrei..o sa ajunga la nivel national sa se formeze un curent ideologic:))

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit