De'ale scolii

Canalul Kiel

Canalul Kiel (Nord-Ostsee-Kanal), cu o lungime de 99 km, care leaga Marea Nordului de Marea Baltica, este unul din cele mai circulate din lume, fiind strabatut anual de 70.000 de nave. Fiordul cu acelasi nume aduna anual sute de ambarcatiuni ce se intrec intr-o regata de neuitat. Canalul Kiel- Nord-Ostsee-Kanal, cel mai lat (104 m latime) si mai aglomerat canal, este situat in nordul Germaniei si uneste Marea Baltica cu Marea Nordului.

Construit in perioada 1887-1895, a fost inaugurat la Holtenau (langa Kiel), la 21 iunie 1895, de imparatul Wilhelm II.. Ulterior intre 1907 si 1914, s-au efectuat lucrari de lărgire care l-au adus la dimensiunile actuale. In anul 2002 au trecut prin canal 38 522 nave, traficul inregistrat - 64,6 mii de tone - fiind cu 35% mai mult decat in 1996.

Datorita acestui canal navele nu mai erau nevoite sa inconjoare Danemarca, ocolind 322 km, cu avantajul ca aceste vase puteau sa ramana pe teritoriul Germaniei. Este de mentionat faptul ca bogatia orasului Kiel se datoreaza in mare parte pozitiei sale geografice: Kielul se afla la capatul unui fiord cu un port natural unde diferenta de adancime a marii este neglijabila si deci ideala pentru stationare si construire de nave.


1 comments:

Anonim spunea...

A scurtat drumul de la Ostsee la Nordsee.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit