Se spune ca Seneca (4 i.h. - 65 a.d.) a citit toate cartile din Roma folosind un glob de sticla umplut cu apa. O mie de ani mai tarziu, calugarii foloseau bucati de sticla pentru a mari literele de pe hartie. Aceste dispozitive erau denumite "pietre de citit". Calugarii si-au pus bazele acestei inventii pe teoria matematicianului arab Alhazen inca din anul 1000 a.d.
Locuitorii Venetiei ce se ocupau candva de artizanatul ce avea ca materie prima sticla, au invatat sa produca lentile pentru lupa si mai tarziu lentile pentru monocle. Acest monoclu - cum avea sa fie denumit mai tarziu in istorie - era menit sa fie folosit pentru un ochi.
In anul 1268 Roger Bacon s-a ocupat cu lentilele pentru corectia vederii. Salvino D'Armate si Alessandro Spina sunt de cele mai multe ori mentionati drept inventatorii ochelarilor, insa nu este nici o dovada clara asupra acestei afirmatii.
Prima mentionare a notiunii de ochelari dateaza din anul 1289 si se gaseste intr-o carte a unui membru al familiei Popozo: "sunt atat de inaintat in varsta incat fara lentilele numite ochelari nu as mai putea citi sau scrie." In anul 1306, un calugar din Pisa mentiona intr-o slujba: "Nu au trecut inca 20 de ani de la momentul in care s-au inventat si fabricat pentru prima oara ochelarii, una dintre cele mai utile arte din lume." Totusi nicaieri nu este mentionat un inventator al acestor dispozitive.
Inventatorul ochelariilor este considerat Sofronius Eusebius Hieronymus, care in cele mai multe dintre portrete este desenat alaturi de un craniu, un leu si o pereche de ochelari.
Trump nominiert Impfgegner als Gesundheitsminister
Acum 54 de minute
0 comments:
Trimiteți un comentariu