De'ale scolii

Cel mai adanc lac de pe Pamant

Lacul cel mai adanc de pe glob este Baikal, aflat in Siberia, cu o adancime de 1620 m. Lacul Baikal este situat in sudul Siberiei (Rusia) si adaposteste 10% din rezervele de apa potabila ale lumii. apa din acest lac reprezinta aproximativ 20% din apa "dulce" aflata in stare lichida de pe Pamant. Acest poate fi considerat si cel mai vechi lac din lume avand aproximativ 20-25 milioane ani de existenta. Acesta este locul unde traiesc aproximativ 800 specii de animale si 245 specii de plante.

Lacul Baikal este inconjurat de munti. Cel mai adanc lac de pe planeta noastra se afla abia pe locul 9 ca intindere, avand o latime medie de 48 km, lung de 635 km si cu o lungime a tarmului de 2100 km. Desi 336 de rauri si fluvii se varsa in lacul Baikal, doar un singur rau izvoraste din apele sale: Angara. Cu multi ani in urma oamenii din cele aproximativ 40 de orase din zona obisnuiau sa bea din apa lacului care era de o mare puritate. In prezent lacul este afectat de poluarea industriala, dar a ramas inca foarte limpede, dupa topirea ghetii se poate vedea pana la 40 de metrii adancime.

Solul din jurul lacului ingheata cu mult inaintea apei. In ianuarie, cea mai mare parte a lucului ingheata, formand un imens patinuar ce poate sustine un convoi de camioane grele. In unele zone gheata rezista pana in luna iunie, dar in august apa este suficient de calduta pentru a inota in ea. In lacul Baikal se gasesc 1800 de specii de animale care sunt intalnite doar in aceasta zona a planetei.In prezent peste 70000 de foci inoata in lac, avand ca mancare de baza pestele ce se gaseste din abundenta in aceasta zona.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit