La 22 mai s-au implinit 150 de ani de la nasterea lui Arthur Conan Doyle. El a creat detectivul particular Sherlock Holmes, in anul 1887. Este interesant de observat ca acest personaj literar a devenit atat de faimos de-a lungul timpului incat a devenit probabil cel mai jucat personaj de catre cei mai multi actori. In acelasi timp, conform unei estimari facuta de ziarul The Times, dupa 1964 vanzarile in intreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul doi, dupa Biblie. Dar sa vedem cine a fost Arthur Conan Doyle si sunt sigur ca vreti sa aflati cateva informatii interesante despre Sherlock Holmes.
Nascut la Edinburgh, in Scotia, Arthur a beneficiat de o educatie excelenta, invatand la cea mai buna scoala din oras engleza, apoi la alta inainte de a studia medicina si a-l cunoaste pe profesorul Joseph Bell. Doctorul Bell avea sa devina una din sursele de inspiratie pentru desenarea portretului lui Sherlock Holmes.
In asteptarea pacientilor sai putini la cabinetul sau (lucra ca doctor), Doyle s-a apucat de scris. Si desenand el personajul lui a devenit un ganditor singuratic, mare maestru al logicii si al raţionamentului care era plictisit de moarte ori de cate ori nu i se spunea ceva despre un mister, se retragea. Evident, buna parte din fascinatia data in continuare de acest personaj se datoreaza faptului ca e primul detectiv, care se foloseste de laborator pentru a-si invinge adversarii.
Cand il intalneşte pentru prima oara pe cel ce-avea sa devina insotitorul sau, doctorul Watson, Holmes ii relateaza unde a fost, cine e si cu ce anume se ocupa inaintea de a face cunostinta cu el. Watson e de-a dreptul uluit, auzind ca Holmes stie ca e medic militar, ca vine din Afganistan si a fost rau bolnav. Obosit de succesul enorm al acestui personaj, Doyle a incercat mai tarziu sa-l desfiinteze pe Holmes.
Cartile medicului britanic au fost traduse in peste 50 de limbi. Aventurile lui Holmes, de la prima povestire publicata in Chambers' Edinburgh Journal si ajungand pana la "Dosarul lui Sherlock Holmes" din 1927 au fost traduse in nenumarate limbi. Peste 50 de culturi diferite l-au integrat pe detectivul englez, metodele sale au fost studiate si preluate de multe academii de politie din lume.
Doyle a murit la 7 iulie 1930, la resedinta sa din Sussex. Dar Holmes, "perfecta masinarie de observat si de gandit", dupa cum il descrie la un moment dat imaginarul Dr. Watson, va continua sa traiasca vesnic, daca nu vor pieri copiii.
0 comments:
Trimiteți un comentariu