De'ale scolii

Hum, cel mai mic oras din lume

Potrivit Cartii Recordurilor, Hum este cel mai mic oras din lume. Acest obiectiv turistic este situat in nord-vestul Croatiei, in partea centrala a Peninsulei Istria, la 40 de kilometrii de Buzet. In orasul Hum traiesc numai 23 de oameni, fiind cel mai mic oras din lume. Orasul exista in anul 1102 sub numele Cholm, iar in Italia multi oameni inca il mai cunosc sub numele Colmo. Chiar daca era asa de mic, acest oras a fost in Evul Mediu locul unde se scriau carti de catre oamenii din Croatia. Chiar si arhitectura medievala s-a conservat bine.

Orasul este protejat pe o parte de turnuri si zid, iar pe cealalta parte erau case. "Turnul oasului", care si astazi mai exista s-a construit in anul 1552 si biserica Sf. Ieronim te intampina cu fresce pictate in culori inca vii si cu o clopotnita impresionanta, in ciuda vechimii de opt secole.

Orasul are 7 km lungime si este vizitat de mii de turisti in timpul anului. In Hum, strazile sunt foarte stramte si facute din piatra. Tot in Hum puteti invata alfabetul croat si vedea cum au scris oamenii in Evul Mediu. Daca vreti sa va bucurati de peisajul din imprejurimi, vara si toamna sunt momentele ideale pentru admirat orasul croato-medieval, Hum.

Orasul Hum vazut de sus

Asa arata strazile si casele

Puteti vizita biserica si turnul si puteti vedea zidul care si in ziua de astazi mai exista.

3 comments:

Anonim spunea...

Nu stiam. Interesant. Merg anul asta in Croatia si am sa incerc sa il vizitez.

Anonim spunea...

Mergeti la Hum.E grozav.Daca va place natura,cladirile vechi,pavajele din piatra.Se mananca foarte bine la unicul restaurant,neaparat cereti Soup of Istria.Contine:zahar caramel,paine,piper,ulei de masline si vin rosu,cald.

Anonim spunea...

Am fost in Hum. este intr-adevar incredibil...parca timpul a stat in loc...

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit